Klimaatstrijd in Crisistijd – Ontgroei: een nieuw verhaal?

Terwijl zelfs een wereldwijde lockdown de CO2-uitstoot nog niet onvoldoende terugbrengt, heeft de gevestigde orde maar een doel: consumptie terugbrengen naar niveaus van 2019. Het kabinet hamert erop dat het kiezen is tussen het financiëren van de groeiambities van KLM enerzijds en een onvoorstelbare economische crisis anderzijds, en zelfs de voorstanders van duurzaamheid hebben het over klimaatplannen en het behoud van fossiele banen. Maar de wetenschap is duidelijk: groen vliegen bestaat niet.
Zo lang Nederland zich laat vertellen dat we moeten kiezen tussen ons welzijn nu en de leefbaarheid van de aarde in de toekomst, is het niet raar dat onze miljarden naar multinationals gaan. Misschien is deze crisis er wel één van verbeelding, en in deze paneldiscussie ontdekken we een alternatief verhaal. Want hoewel dit niet de crisis is die ze in gedachten hebben, zeggen voorstanders van ‘degrowth’ al jaren dat een bewuste daling in Westerse productie en consumptie ons welzijn (en zeker die van de rest van de wereld en toekomstige generaties) juist ten goede komt.
Met moderator Kauthar Bouchallikht gaan we heb hebben over ontgroei als alternatief verhaal voor de klimaatbeweging. Want waarom is economische groei van links tot rechts een absolute voorwaarde, en wat is het resultaat van dit denkbeeld? Hoe verhoudt ontgroei zich tot de klimaat- en ecologische crisis, en tot kapitalisme? En kan ontgroei de samenleving een uitweg bieden uit de economische én ecologische crisis?
Sprekers, muzikant en het registratieformulier volgen gedurende de week, maar noteer 2 juni alvast in je agenda!
Details
Date:

juni 2

Time:

20:00 - 21:15

Organisator

Extinction Rebellion

Email: info@extinctionrebellion.nl
Locatie

Online

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR