Op de trappers voor de Klimaatzaak!

Zie lijst voor startpunten elke provincie:
kijk ook hier:

https://www.facebook.com/OperatieKlimaatGroningen
Op de trappers voor de Klimaatzaak!
Heroïsche fietstocht ter ondersteuning van het proces van de eeuw: Milieudefensie versus Shell.
Doe je mee?
In het kort:
Wij fietsen 28, 29 en 30 november en 1 december in etappes naar Den Haag om aandacht te vragen voor de klimaatzaak tegen Shell die 1 december van start gaat. We vertrekken in ieder geval vanuit Friesland en Groningen, maar ook in andere delen van Nederland kan worden opgestapt.
Shell is de grootste vervuiler van Nederland en één van de tien grootste vervuilers ter wereld. Dat moet stoppen! Daarom klaagt Milieudefensie, samen met 17397 mede-eisers, Shell aan. Wij willen dat Shell zijn verantwoordelijkheid neemt, en steunen daarom de klimaatzaak.
Op 1, 3, 15 en 17 december 2020 zijn de vier zittingsdagen in Den Haag. Aan het proces zijn forse kosten verbonden. Daarom vraagt Milieudefensie hulp aan Nederland. Al bijna negenduizend mensen doneerden geld aan de zaak: in totaal is al bijna 292.000 euro opgehaald. Maar dat is nog niet genoeg, en elke euro is er één. Met de fietstocht willen we er een mooi bedrag aan toevoegen.
Wat gaan we doen: een meerdaagse fietstocht naar Den Haag.
Wanneer: 28, 29, 30 november en 1 december (maar je hoeft niet alle dagen aan te sluiten).
Waar: startpunten in het hele land. In ieder geval vanuit Friesland en Groningen.
Aanmelden: bel of mail ons!
Groningen: Paul Kusters tel. 06-41159116, email jpkstrs@gmail.com
Friesland: Dirk Kuiken tel. 06-22001471, email dirk.kuiken@icloud.com
Wat heb je nodig: een fiets en goede zin!
Waarom?
Shell behoort tot de allergrootste producenten van fossiele brandstof en is niet van plan daarmee te stoppen. Daarmee verergert Shell de klimaatcrisis. In plaats van door te blijven gaan met de winning van olie en gas moet Shell juist meehelpen om de transitie naar duurzame energie mogelijk te maken. Via de rechter wil Milieudefensie afdwingen dat Shell zijn bedrijfsvoering in lijn brengt met het Akkoord van Parijs en in 2030 45 procent minder broeikasgassen uitstoot. Zodat het bedrijf op 0 uitstoot in 2050 kan zitten.
Hoe dan?
Fietsend door weer en wind willen we de dagen voor de start van de zittingen in Den Haag aandacht vragen voor deze historische rechtszaak. Iedereen mag meedoen, met in achtneming van de coronamaatregelen. Onze tocht start vanuit Friesland en Groningen. We rijden fossielvrij dwars door Nederland, langs verschillende steden, knooppunten en treinstations zodat fietsers uit het hele land zich bij ons aan kunnen sluiten. Sommige fietsers rijden het hele traject naar Den Haag, anderen fietsen een stukje mee. Op de racefiets, omafiets, elektrische fiets of mountainbike: alles mag, als het maar fossielvrij is! We komen uiteindelijk samen in Den Haag op 30 november, de dag voor de eerste hoorzitting. Op 1 december zullen we een symbolische, korte tocht naar de rechtbank afleggen, om daar de advocaten van Milieudefensie succes te wensen.
Onderweg willen we media-aandacht trekken voor de klimaatzaak, zodat we dit historische proces bij nog veel meer mensen onder de aandacht kunnen brengen. En we willen geld ophalen, bijvoorbeeld door sponsoring per kilometer of per etappe. Jouw bijdrage kan ervoor zorgen dat Milieudefensie deze rechtszaak wint. Dat is belangrijk want daarmee kunnen grote stappen tegen klimaatverandering worden gezet.
Sluit je aan!
Niet bang voor een beetje zadelpijn? We zijn op zoek naar enthousiaste fietsers die de hele tocht willen rijden of een etappe, of die de laatste symbolische kilometers naar de rechtbank in Den Haag mee willen fietsen. We zijn ook op zoek naar mensen die willen meehelpen met de voorbereidingen, routeplanners in andere delen van het land, social media-experts die bijvoorbeeld een liveblog bij willen houden en mensen voor de verzorging onderweg.
Kan ook virtueel:

https://www.facebook.com/OperatieKlimaatGroningen
Wanneer?
Op 28, 29 en 30 november zitten we op de fiets. En natuurlijk 1 december ’s ochtends in Den Haag. Op 28 november start de fietstocht in Leeuwarden bij het Gerechtsgebouw aan het Zaailand. De groep in Groningen vertrekt waarschijnlijk vanuit Loppersum, het epicentrum van de gasbevingen.
Contactpersonen
Meld je aan door te bellen, te appen of te mailen naar:
Dirk Kuiken: tel. 06-22001471, email: dirk.kuiken@icloud.com
Paul Kusters: tel. 06-41159116, email: jpkstrs@gmail.com
Details
Date:

november 28

Time:

8:00 - 18:00

Evenement Categorie:

Actie

Organisator

Dirk Kuiken

Email: dirk.kuiken@icloud.com
Locatie

Leeuwarden

Leeuwarden

Leeuwarden, Nederland

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR