Paneldiscussie: Burgerlijke ongehoorzaamheid en de klimaatcrisis

✊ Burgerlijke ongehoorzaamheid is één van de pijlers van de XR-strategie. Geconfronteerd met de steeds snellere ineenstorting van het ecosysteem, een steeds chaotischer klimaat en de passiviteit van onze regeringen, wenden we ons tot burgerlijke ongehoorzaamheid om een rechtvaardig antwoord op de klimaat- en ecologische noodsituatie te eisen. We beargumenteren onze tactische keuze met kennis uit de sociale wetenschappen, en gevechten uit het verleden waarin burgerlijke ongehoorzaamheid succesvol werd gebruikt, zoals de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
❓ Onze tactieken zijn voortdurend in ontwikkeling, en onderwerp van voortdurende reflectie. Hoe vertalen we burgerlijke ongehoorzaamheid naar de beweging voor klimaatrechtvaardigheid, ondanks de verschillen met de strijd waarnaar we verwijzen? Kunnen we optreden aan de rand van de wet, waarmee we soms wijdverbreide verstoring veroorzaken, echt rechtvaardigen? Wat definiëren we als niet-gewelddadige directe actie, en hoe kunnen we het beste omgaan met de dunne lijn tussen wat wordt gezien als legitieme of onwettige actie? Wat zijn de strategische grenzen van onze huidige tactieken en hoe kunnen we deze verbeteren door te leren van vroegere en huidige bewegingen?
🌱 Om te leren en reflecteren over deze onderwerpen, organiseren XRNL-wetenschappers een paneldiscussie met sociale wetenschappers uit Europa, Latijns-Amerika en de VS, die zich allemaal richten op onderwerpen gerelateerd aan burgerlijke ongehoorzaamheid en de klimaatcrisis. Dit zal worden gevolgd door een vraag-antwoordsessie waarin we nadenken over het belang van de onderwerpen waar we als Extinction Rebellion voor vechten.
👩‍💼 Panelleden
. Gerrit Schaafsma zal de discussie leiden. Hij is als promovendus klimaatethiek aan de UvA, bezig met de legitimiteit van het gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid bij het opkomen voor klimaatrechtvaardigheid.
. Dr. Erin Pineda is universitair hoofddocent overheid aan het Smith College in Massachusetts, en richt zich op het gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid door de Civil Rights Movement en de perceptie van deze confrontatiepraktijken.
. Dr. Bernardo Caycedo is docent filosofie aan de Pontificia Universidad Javeriana en onderzoeker aan het Centro de Internet y Sociedad de la Universidad del Rosario (ISUR) in Colombia. Zijn onderzoek richt zich op digitale vormen van verzet, zoals hacktivisme en digitaal klokkenluiden.
. Dr. Francisco Garcia-Gibson is onderzoeker filosofie bij de nationale onderzoeksraad van Argentinië. Hij richt zich op de relatie tussen democratie en burgerlijke ongehoorzaamheid, in het bijzonder bij protesten voor klimaatrechtvaardigheid.
🔥 Klinkt als een evenement dat je niet mag missen? Zet de datum in je agenda!
23 juni 19-20:30 uur
👀 Als dat kan, vergeet je niet te registreren voor het facebook evenement, zodat je kunt op de hoogte blijven, en we kunnen inschatten hoeveel mensen er zullen komen. Nodig al je vrienden uit die denken dat je vecht voor een goed doel, maar “je methoden niet waarderen”.
💬 De discussie is in het Engels , en er is een Nederlandse vertaling beschikbaar

💻 De discussie zal op zoom plaatsvinden:

Meeting ID: 882 2129 6508
Passcode: 181641
Details
Date:

juni 23

Time:

19:00 - 20:30

Evenement Categorie:

Lezing

Organisator

XR Wetenschap

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR