XR Zaanstreek maakt van Black Friday een Groene Vrijdag

Extinction Rebellion Zaanstreek (XRZ) doopt Vrijdag 27 november om van Black Friday naar GROENE VRIJDAG. De tijd van massaproductie en overconsumptie waar onze planeet aan ten onder gaat moet maar eens voorbij zijn.
Juist op de dag waarop bedrijven de consument proberen over te halen tot nóg meer consumptie om maar nóg meer te kunnen produceren wil (XRZ) niet alleen de verschrikkelijke gevolgen, maar vooral ook een vrolijk alternatief onder de aandacht brengen.
Met onze acties vragen we aandacht voor het giftige systeem die de grond vormt waarin een dag als ‘Black Friday’ kan bloeien. Een ‘giftig systeem’ van extreme ongelijkheid waarop industrieën bouwen. Een systeem dat vervreemde en afgeleide consumenten creëert, die niet meer weten hoe ze iets zelf moeten maken of repareren. Een systeem dat grote groepen – vaak jonge kinderen, vrouwen of andere gemarginaliseerden -uitbuit en laat werken werken onder omstandigheden van moderne slavernij. Een systeem dat flora en fauna uitbuit om winst te maken voor aandeelhouders en CEO’s. een systeem dat de planeet en al dat daarop woont ook letterlijk vergifitigt met de uitstoot van gassen, chemicaliën, microplastics en afval.
WIJ HEBBEN DIT SYSTEEM NIET NODIG – HET IS ANDERSOM
Massaconsumptie en massaproductie leiden tot uitbuiting van de natuur. Onze planeet is bezaaid met enorm veel afval, de zeeën zitten vol met microplastics en bossen zijn gekapt om plaats te maken voor soya-, palmolie en katoenplantages. Vooral de mode-industrie maakt het giftige systeem van klimaatonrechtvaardigheid en overproductie duidelijk, zeker als we ons bedenken dat, als we nu helemaal zouden stoppen met het produceren van kleding, we nog genoeg kleding hebben voor de komende 20 jaar!
Dit onrecht en deze grootschalige vernietiging zijn dus eigenlijk nergens voor nodig! �Wij hebben die bedrijven niet nodig, maar zij ons. Als we allemaal ophouden ons geld aan hen te geven, omdat we beseffen dat we al genoeg hebben, zullen ze één voor één ophouden te bestaan.
Met ons protest richten we ons op bedrijven, aandeelhouders en overheden, in plaats van individuen te beschuldigen, die immers ook slachtoffer zijn van het giftige systeem.
Door alternatieven te laten zien hopen wij mensen op straat – mensen als wij – te inspireren tot het maken van een nieuwe, betere wereld.
Daarom organiseert Extinction Rebellion Zaanstreek komende vrijdag 27 november, GROENE VRIJDAG, in samenwerking met de WEGGEEFWINKEL in Koog aan de Zaan “demonstratieve alternatieven” in de koopgoot van Zaandam; op de Gedempte Gracht.
N.B. Wil je meehelpen / meedoen stuur dan een mailtje naar xrzaanstreek@protonmail.com
GROENE VRIJDAG: 100% korting!
Hergebruik, Herwaardeer, Repareer, Rebelleer!
Details
Date:

november 27

Time:

14:00 - 17:00

Evenement Categorie:

Actie

Organisator

Extinction Rebellion Zaanstreek

Email: xrzaanstreek@protonmail.com
Locatie

Gedempte Gracht

Zaandam, Nederland, 1506 CM

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR