Extinction Rebellion blokkeert cruciale toegangswegen naar de Rotterdamse haven

28/06/2024

De actiegroep eist: een fossielvrije haven in 2030, schone lucht, groene banen en een burgerraadpleging over de toekomst van de haven. 

Rotterdam, 28 juni 2024 – Op dit moment bezetten vijftig rebellen de verschillende hoofdwegen in de Rotterdamse haven en Shell Pernis. Door een van de belangrijkste toegangspoorten van de haven te blokkeren, protesteert Extinction Rebellion tegen de centrale rol van de Rotterdamse haven in de wereldwijde klimaat- en ecologische crisis.

Met de massale actie van vandaag willen de actievoerders aanzienlijke verstoring veroorzaken en de dagelijkse impact van de havenactiviteiten benadrukken. 20% van de Nederlandse CO2-uitstoot is afkomstig van de haven van Rotterdam. Het is de meest vervuilende haven van Europa en zal waarschijnlijk zijn eigen klimaatdoelstellingen niet halen [1]. De Rotterdamse haven blijft afhankelijk van vervuilende kolen, olie en gas. 

“De Haven van Rotterdam is een instrument van klimaatontwrichting. Met deze vreedzame, disruptieve actie leggen we de vinger op de zere plek. We eisen dat de Haven de maatregelen neemt die nodig zijn. Genoeg geluld, tijd om te poetsen.”, aldus Pim de Vleeschhouwer van actiegroep Herover de Haven. “

Ontduiken zorgplicht
De gemeente en de Nederlandse staat, die samen 100% van de aandelen van het Havenbedrijf bezitten, ontduiken hun grondwettelijke zorgplicht.  Zolang het Havenbedrijf en haar aandeelhouders weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen, ziet de actiegroep “Herover de Haven” van Extinction Rebellion geen andere mogelijkheid dan deze vorm van vreedzame blokkades. Daarbij eist de actiegroep: een fossielvrije haven in 2030, schone lucht, groene banen en een burgerraadpleging over de toekomst van de haven. Eerder leidden deze eisen ertoe dat Extinction Rebellion de Erasmusbrug en Europoort blokkeerde.

In 2005 beloofde het Havenbedrijf nog om zijn uitstoot tegen 2025 te halveren [2]. Dat is sindsdien uitgesteld tot 55% reductie in 2030 en 100% in 2050. Met het huidige tempo zullen deze doelen zeker niet gehaald worden. Bovendien hebben deze doelstellingen alleen betrekking op de uitstoot van schepen en bedrijven in de haven; de emissies door energieproductie en in de hele productieketen blijven buiten schot. 


Ondertussen blijven boosdoeners als Shell, BP en Exxon Mobil schadelijke stoffen uitstoten. Deze vervuilende stoffen worden ingeademd door havenarbeiders en omwonenden en dat kost miljarden aan gezondheidsschade, oplopend tot maar liefst 2,7 miljard euro [3].

 

Wat is Herover de Haven?
Herover de Haven is vanuit Extinction Rebellion een collectieve inspanning om van de Rotterdamse haven een haven voor het volk en de planeet te maken. De haven is een publiek bedrijf, maar staat ten dienste van private winst. Daarom komen we in actie. Door middel van ontwrichtende acties tegen degenen die winst boven mensen stellen, eisen wij: een einde aan de Fossiele Haven in 2030; groene banen voor arbeiders; schone lucht voor iedereen en zeggenschap voor de Rotterdammers over hun toekomst. Wij roepen het Havenbedrijf, de gemeente Rotterdam en de Nederlandse staat op om uiterlijk in 2030 de Rotterdamse haven fossielvrij te maken en te zorgen voor een eerlijke groene transitie voor havenwerkers. Rotterdammers en havenmedewerkers verdienen een haven die hun gezondheid en de klimaatdoelen vooropstelt.

 

Bronnen:

[1] “Haven Rotterdam haalt duurzame doelen waarschijnlijk niet.” Follow the Money. 

https://www.ftm.nl/artikelen/haven-rotterdam-haalt-duurzame-doelen-waarschijnlijk-niet. 

 

[2] “Actieprogramma en doelen.” 

https://adoc.pub/actieprogramma-en-doelen.html. 

 

[3] “Baten en lasten Rotterdamse haven.” Follow the Money

https://www.ftm.nl/artikelen/baten-en-lasten-rotterdamse-haven 


Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join