Extinction Rebellion blokkeert hoofdkantoor VNO-NCW in Den Haag

27/06/2024

Actie volgt op weigering VNO-NCW om klimaat- en ecologische crisis serieus te nemen

Vandaag, op donderdag 27 juni om 8:00 uur hebben veertig rebellen van Extinction Rebellion alle ingangen van het hoofdkantoor van VNO-NCW in Den Haag geblokkeerd. De actie volgt op de weigering van VNO-NCW om aan de drie eisen van Extinction Rebellion te voldoen, namelijk: te stoppen met lobbyen voor de fossiele industrie, een onafhankelijke wetenschappelijke raad in te richten die het duurzaamheidsbeleid van alle leden toetst, en leden die aantoonbaar niet voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs te royeren. De actie is onderdeel van de Stop Fossiele Subsidies-campagne.

Woordvoerder Joost Thus: “Wij zijn teleurgesteld dat we hier vandaag moeten staan, maar we hebben geen andere keus. Ondanks de brief die we VNO-NCW hebben gestuurd om onze standpunten uiteen te zetten en ons gesprek met voorzitter Ingrid Thijssen, blijft VNO-NCW grootvervuilers onverminderd steunen. VNO-NCW claimt dezelfde doelen na te streven als wij, maar kiest er tegelijkertijd voor om met de fossiele industrie mee te stribbelen, wat het behalen van de noodzakelijke doelen onmogelijk maakt.”


Foto: Wouter van Leeuwen.

Klimaatakkoord van Parijs
VNO-NCW geeft aan het Klimaatakkoord van Parijs te steunen.[1] De ondernemersvereniging blijft echter de belangen van fossiele grootvervuilers als Shell, KLM en Tata Steel behartigen. Extinction Rebellion eist van VNO-NCW om leden die niet aantoonbaar voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs te royeren. In het gesprek vorige week met voorzitter Ingrid Thijssen bleek dat in plaats van nu moreel het juiste te doen, VNO-NCW liever wacht op toekomstige wetgeving.

Wetgeving zonder resultaatverplichting
De toekomstige wetgeving waaraan VNO-NCW refereert, betreft de EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Bedrijven dienen binnen de CSDDD aan te tonen dat ze redelijk beleid voeren ten aanzien van mensenrechten en klimaat.[2] De consequenties van CSDDD stellen niet veel voor: het kent enkel een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting. Alleen het beleid wordt getoetst; daadwerkelijke uitstoot wordt niet gemeten.[3]

Aandeelhouders boven mensen en ecosystemen
De blokkade voor de deuren van VNO-NCW van vandaag is de start van een reeks acties gericht op de ondernemersvereniging. Het tempo dat VNO-NCW aan wil houden, is niet in lijn met wat door de wetenschap noodzakelijk wordt geacht om een catastrofale en onomkeerbare klimaat- en ecologische crisis te voorkomen. VNO-NCW mag haar positie en platform niet langer gebruiken om de belangen van de aandeelhouders van vervuilende bedrijven boven die van mensen en ecosystemen te plaatsen. Zij hoort daarentegen verantwoordelijkheid te nemen door per direct afscheid te nemen van leden die zich niet aantoonbaar houden aan het Klimaatakkoord van Parijs.

Bronnen
[1] https://www.vno-ncw.nl/file/brief19-10025pdf
[2] https://www.sustainabilityintelligence.nl/akkoord-europese-raad-csddd/
[3] https://empact.nu/2024/05/csddd-3-dingen-die-zijn-vastgelegd-in-deze-nieuwe-europese-duurzaamheidswet/

 

 

Ready to rebel?

Join the thousands of people that are already taking real meaningful action with Extinction Rebellion. Whoever you are or however much time you have, there is a place for you within our movement.

Join