Extinction Rebellion organiseert massale ‘Septemberrebellie’ in Den Haag en Amsterdam
Tussen 1 en 21 september voert Extinction Rebellion massaal actie tegen klimaat- en ecologische crisis.
Deze zomer kende een hittegolf die alle records brak. Enorme droogte, bosbranden van Frankrijk tot de Amazone en afbrekende gletsjers in Zwitserland. Het kabinet blijft polderen tot het water aan onze lippen staat. Daarom komt Extinction Rebellion Nederland (XR) wederom in opstand. Tussen 1 en 21 september voert Extinction Rebellion massale, creatieve, vreedzame en disruptieve actie in Den Haag en Amsterdam. Alle acties zijn coronaproof. Extinction Rebellion richt zich op de overheid die weigert om te doen wat nodig is om de klimaat- en ecologische crisis te bestrijden en het bedrijfsleven dat door mag gaan met vervuilende winstmaximalisatie. In de Septemberrebellie eist Extinction Rebellion dat de overheid een burgerberaad instelt om een rechtvaardige transitie uit de klimaat- en ecologische crisis vorm te geven.
Op 1 september verwelkomt Extinction Rebellion de leden van de Tweede Kamer terug van het zomerreces met een legale demonstratie, een modeshow van XR Fashion Action en disruptieve acties van vreedzame, burgerlijke ongehoorzaamheid. Op Prinsjesdag, 15 september, staat Extinction Rebellion stil bij de treurige staat van het klimaatbeleid met een creatieve “Traanrede” voor paleis Noordeinde en een disruptieve actie in het centrum van Den Haag.
Van 18 tot 21 september voert Extinction Rebellion actie op de Zuidas in Amsterdam, het zakelijke hart van Nederland. Op 18 september organiseert Extinction Rebellion op het Gustav Mahlerplein de eerste grote klimaatdemonstratie sinds het begin van de coronacrisis. Daarop volgt een massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie. Onder het motto ‘De lobby van de Zuidas blokkeert klimaatbeleid, wij blokkeren de Zuidas’ zal Extinction Rebellion een belangrijke weg op de Zuidas blokkeren.
Op 19 en 20 september staat Extinction Rebellion tijdens een legale manifestatie met workshops, lezingen en trainingen uitgebreid stil bij de klimaat- en ecologische crisis en de eis een burgerberaad voor een eerlijk klimaatbeleid in te voeren.
Op de 21e sluit Extinction Rebellion de Septemberrebellie af met een nog geheime, disruptieve actie.
Onomkeerbare crisis
Een woordvoerder van XR: “Al tientallen jaren worden we gewaarschuwd voor de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis en nog steeds doet de politiek niet wat nodig is. Tegengehouden door partijpolitiek, de angst om niet herkozen te worden en de lobby van grote bedrijven laat de politiek ons in de steek. Het Nederlandse klimaatakkoord gaat niet ver genoeg en we zijn ondanks de huidige maatregelen onderweg naar een opwarming van 5 tot 6 graden. Ver boven de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarom eisen we een burgerberaad voor een eerlijk klimaatbeleid.”
Een burgerberaad:
In een burgerberaad overleggen burgers uit alle lagen van de samenleving over beleid. Met input van experts en ongehinderd door lobbyisten. Een burgerberaad kan zonder electorale of ideologische overwegingen op de lange termijn gerichte voorstellen doen die weldoordacht en rechtvaardig zijn. Een recent Burgerberaad in Frankrijk heeft stevig klimaatbeleid opgeleverd: Frankrijk neemt het bestrijden van klimaatverandering in de grondwet op, maakt wetten tegen ecocide en investeert 15 miljard euro in het vergroenen van de maatschappij.
Meer informatie: https://development.extinctionrebellion.nl/septemberrebellie/