Extinction Rebellion spuit gevolgen beleggingsbeleid pensioenfonds ABP op de ramen van het ABP-kantoor
13/09/2021
Pensioendeelnemers en andere bezorgde burgers van Extinction Rebellion hebben de gevolgen van het beleggingsbeleid van pensioenfonds ABP op de ramen gespoten van het ABP-kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Zij eisen dat ABP onmiddellijk de miljarden terugtrekt die het pensioenfonds heeft belegd in de fossiele sector: olie, gas en kolen. Met het vreedzame protest vragen de activisten aandacht voor de schade die ABP aanricht met de circa 15 miljard aan fossiele beleggingen.
Ongeveer tien ABP-deelnemers hebben rond 10 uur vanmorgen wetenschappelijke feiten over klimaatverandering op het raam gezet met behulp van sjablonen. Daarvoor gebruikte de groep felgekleurde, afwasbare krijtspray. De teksten moeten een week blijven staan, waarna Extinction Rebellion de teksten zelf zal verwijderen. Er is informatie te zien over onder meer de verwachte zeespiegelstijging, droogtes, verwoestijning, hongersnood en vluchtelingenstromen .
Groeiende druk op ABP
Al jarenlang krijgt ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, kritiek op zijn beleggingsbeleid in relatie tot de klimaatcrisis. Nog altijd belegt het fonds minimaal 15 miljard euro in olie, gas en kolen. Kort geleden meldden achtereenvolgens het pensioenfonds Horeca & Catering en het pensioenfonds voor de metaalsector PME wel al hun investeringen uit olie, gas en kolen terug te hebben getrokken. ABP blijft echter volhouden dat āfossiele investeringen nog decennia nodig zijnā. Op 17 juni, 5 juli en op 3 september bezetten pensioendeelnemers en betrokken burgers de kantoren van pensioenfonds ABP om te eisen dat ABP stopt met fossiele beleggingen, met elke keer een groter aantal arrestaties.
Kassa
Afgelopen zaterdag 11 september besteedde het tv-programma Kassa uitgebreid aandacht aan deze zaak. Hoogleraar duurzaam financieren Bert Scholtens liet in de uitzending weten dat uit fossiel stappen geen gevolgen heeft voor risicoās of rendement van pensioenen.Ā Het ABP wilde niet reageren in de uitzending. āHet ABP heeft simpelweg geen argumenten meer om nog in fossiel te blijven. Waarom zouden koks en werknemers in de metaalindustrie wel recht hebben op een pensioen in een leefbare wereld, maar leraren, agenten en ambtenaren niet? Het is nu echt zaak dat het ABP gaat doen wat nodig is. Het duurt te lang.ā zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion.
Urgentie
De overstromingen in Duitsland, BelgiĆ« en Nederland, waarbij in juli honderden doden vielen, is door wetenschappers met zekerheid gelinkt aan de klimaatcrisis. Op SiciliĆ« werd op 11 augustus de hoogste temperatuur ooit in Europa gemeten: bijna 50 graden Celsius. Intussen zijn miljoenen hectaren bos in het normaal koude SiberiĆ« in vlammen opgegaan, regent het voor het eerst in de geschiedenis op de top van de Groenlandse ijskap en lijden de inwoners van Madagaskar onder een hongersnood āvan bijbelse proportiesā, veroorzaakt door de klimaatcrisis.
Fossiele voorraden
Een onderzoek dat op 8 september verscheen in het tijdschrift Nature, kwam erop uit dat 90% van de steenkoolvoorraden en 60% van de olie- en gasvoorraden in de grond moet blijven om 50% kans te hebben om onder de 1,5 graden opwarming te blijven, de doelstelling van het Parijsakkoord. In mei waarschuwde zelfs het behoudende Internationaal Energie Agentschap om niet langer te investeren in de fossiele industrie.
Rechtszaak tegen ABP in voorbereiding
Pensioenfondsen zoals ABP spelen met hun miljarden aan vermogen een essentiĆ«le rol om een leefbare, rechtvaardige wereld binnen handbereik te houden. De beweging van ABP deelnemers initiatieven die een fossielvrij pensioen eisen groeit snel. Universiteiten, hogescholen, gemeenten, provincies en waterschappen boden al petities aan het ABP aan. Op zaterdag 11 september maakte burgerbeweging Fossielvrij NL bekend een klimaatzaak te starten tegen ABP. Hoogleraar pensioenrecht Hans van Meerten acht de zaak āredelijk kansrijkā, volgens de uitzending van Kassa.
Klimaatrebellie
Vanaf 11 oktober gaat Extinction Rebellion actievoeren in Den Haag. Deze klimaatrebellie belooft de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsactie uit de Nederlandse geschiedenis te worden.