Extinction Rebellion verstoort openingsrit Vuelta
UTRECHT – Vanavond werd de start van de openingsrit van de Ronde van Spanje, de Vuelta, verstoord door activisten van de klimaatbeweging Extinction Rebellion. Nadat de renners van de wielerploeg Ineos Grenadiers op het startpodium plaatsnamen, versperden de activisten de doorgang door zich vast te lijmen aan het parcours voor het startpodium. Daardoor werd de start van de ploeg gedurende enige tijd tegengehouden.
Het bedrijf Ineos is actief in de chemiesector en plant in de Antwerpse haven de bouw van een nieuwe plasticfabriek die jaarlijks bijna een miljoen ton CO2 zal uitstoten. Naast de sponsoring van de wielerploeg Ineos Grenadiers investeert het bedrijf ook in diverse andere sportploegen en in de Formule 1. Hiermee probeert het zich een positief imago aan te meten.
Activist Pros Staelens: “Vandaag stoppen we de start van de wielerploeg Ineos in de Vuelta. We eisen dat Ineos stopt met hun activiteiten die zware milieu- en klimaatschade toebrengen, en start met het nemen van hun verantwoordelijkheid. Door de productie van tonnen nieuw plastic zal Ineos een verwoestende impact hebben op de leefomgeving en de gezondheid van burgers wereldwijd. De reputatie van Ineos voorspelt weinig goeds, het bedrijf werd al meermaals veroordeeld voor inbreuken op sociale- en milieuwetgeving. De bouw van een nieuwe plasticfabriek is bovendien onverantwoord en overbodig omdat er al een overschot is aan plastickorrels op de markt. Het is dan ook bedenkelijk dat de Vlaamse overheid via Participatiemaatschappij Vlaanderen een waarborg van een half miljard Euro geeft aan Ineos. Vooral de Brit Jim Ratcliffe, de private hoofdeigenaar van het bedrijf, profiteert daarbij van Belgisch belastinggeld.”
De activisten werden door aanwezigen uit het publiek losgerukt van het asfalt. Daarbij werd geweld gebruikt. Ook de politie kwam tussenbeide en arresteerde 2 activisten. De tijdrit kon daarna alsnog doorgaan. Er was op geen enkel moment gevaar voor renners en toeschouwers.
Extinction Rebellion en gerelateerde klimaatbewegingen vielen al eerder op met soortgelijke acties. Zo werden 3 ritten van de Ronde van Frankrijk verstoord, en ook tijdens grote voetbalwedstrijden en tennistornooien doken activisten op. Activiste Martje: “De gevolgen van de klimaatcrisis nemen jaar na jaar toe, en regeringen en bedrijven doen amper iets om de klimaatcatastrofe af te wenden. Wij zien geen andere keuze dan dit soort acties te doen om mensen wakker te schudden en aandacht te vragen voor deze levensbedreigende crisis. De vicieuze cirkel van hittegolven en langdurige droogte die we nu meemaken zal nog erger worden als bedrijven als Ineos door kunnen gaan met hun vervuilende activiteiten. Wij eisen dat de regering de klimaatnoodtoestand afkondigt en ingrijpende maatregelen neemt.”