XR en CCA blokkeren kruispunt voor Nederlands hoofdkantoor TotalEnergies in Den Haag

17/04/2024

TotalEnergies moet per direct stoppen met de aanleg van de verwoestende East African Crude Oil Pipeline (EACOP)

Op zaterdag 20 april vanaf 12.00 uur blokkeren Extinction Rebellion (XR) en Christian Climate Action (CCA) het kruispunt voor het Nederlandse hoofdkantoor van TotalEnergies aan de Ypenburgse Stationsweg in Den Haag. Ook Total Nederland is via een brievenbusfirma nauw betrokken bij de EACOP oliepijplijn. De eisen: stop de aanleg van EACOP, herstel de ontstane schade, respecteer mensenrechten en help de veiligheid van klimaatactivisten in Uganda en Tanzania te garanderen. Zij zijn op dit moment hun leven niet zeker.

Woordvoerder Muis Luijten: “We organiseren deze actie in solidariteit met de activisten van Justice Movement Uganda. Het is ongelooflijk dat TotalEnergies in 2024 nog grootschalig naar olie wil boren. De IEA is duidelijk: geen nieuwe olieprojecten als we binnen de 1,5 graden temperatuurstijging willen blijven, zoals overeengekomen in het Parijs-akkoord van 2015.[1] Toch volhardt TotalEnergies in dit project, dat tot een CO2-uitstoot van 34 miljoen ton per jaar zal leiden, nu al natuur en ecosystemen verwoest en mensen hun huizen uitjaagt. TotalEnergies weet dat de overheid in Uganda niets geeft om mensenrechten, zeker niet als er veel geld op het spel staat. Op 15 december 2023 zijn vier activisten bij het aanbieden van een petitie hardhandig gearresteerd, gevangengezet en mishandeld. TotalEnergies speelt met een misdadig regime onder één hoedje. Dit moet stoppen.”

TotalEnergies verschuilt zich in reactie op brief met eisen XR
Op 24 februari hebben Justice Movement Uganda, Christian Climate Action en Extinction Rebellion Nederland een brief gestuurd naar TotalEnergies met eisen en de onderbouwing daarvan. In zijn reactie verschuilt TotalEnergies zich achter internationale richtlijnen waaraan dit bedrijf zegt zich te houden. TotalEnergies interpreteert de impact op klimaat, ecosystemen en mensenrechten zeer selectief. Zo beroept het bedrijf zich uitsluitend op de impact op Scope 1 en 2 emissies van het project zelf. Ook noemt het een aantal biodiversiteit-projecten die slechts enkele diersoorten beschermen, maar heeft het geen oog voor de impact op grotere ecosystemen. Redenen voor Justice Movement Uganda, Christian Climate Action en Extinction Rebellion Nederland om hun eisen met actie kracht bij te zetten.

Uitstoot van 34 miljoen ton CO2 per jaar
EACOP is een project van Total East Africa Midstream BV, een Nederlandse dochteronderneming (en brievenbusfirma) van Total.[2,3] Met 1443 kilometer wordt het de langste verwarmde oliepijplijn ter wereld en zorgt ze voor de uitstoot van 34 miljoen ton CO2 per jaar. De verwachte productie is 246.000 vaten olie per dag.[4] Het aanboren van nieuwe oliebronnen is niet alleen rechtstreeks in strijd met het Parijs-akkoord en de adviezen van het Internationaal Energie Agentschap [5], deze pijplijn veroorzaakt nu al grote ecologische schade en humanitair onrecht.

Kwetsbaar leefgebied en aardbevingen.
De EACOP-pijplijn doorkruist natuurgebieden met bedreigde olifanten, neushoorns, chimpansees, vogels en ook vissen – waarmee eveneens het werk en inkomen van mensen wordt bedreigd.[6] Als EACOP af is, zullen meer dan 100.000 mensen zijn verdreven, ecosystemen zijn vernietigd en wilde dieren op de vlucht zijn gejaagd. Het gevaar op lekkages — en ecologische rampen! — is groot, ook omdat EACOP door een aardbevingsgebied loopt. Daarmee wordt het levensonderhoud bedreigd van tientallen miljoenen mensen die de meren gebruiken als visgronden en voor watervoorziening. Daarmee is EACOP een koloniaal project — de winst is voor Total, de schade en ellende voor de lokale mensen en natuur.[7]


Marteling vreedzame klimaatactivisten

Inmiddels vrezen klimaatactivisten die strijden tegen de aanleg van EACOP, zoals studenten van de Justice Movement Uganda, steeds meer voor hun veiligheid. Zij melden intimidatie en zelfs fysiek geweld door autoriteiten en veiligheidsorganisaties. Sommigen zijn gearresteerd, gevangengezet en gemarteld vanwege hun protest tegen de aanleg van EACOP.


Bronnen

[1]https://nos.nl/artikel/2381215-iea-stoppen-met-nieuwe-projecten-voor-fossiele-brandstoffen
[2]https://totalenergies.com/sites/g/files/nytnzq121/files/documents/2021-03/Eacop_esia_executive-summary-Uganda.pdf
[3] https://www.kvk.nl/orderstraat/product-kiezen/?kvknummer=663727390000
[4] https://eacop.com/overview/
[5]https://www.theguardian.com/environment/2021/may/18/no-new-investment-in-fossil-fuels-demands-top-energy-economist
[6] https://www.nationalgeographic.com/environment/article/uganda-oil-pipeline-
[7] https://www.stopeacop.net/for-people

 

 



MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR