Brief aan Pensioenfonds Zorg en Welzijn

10/11/2021

LS,

Dit is een slechtnieuwsgesprek.

De klimaatcrisis bedreigt ons leven. Spoedeisende hulp is NU nodig. De klimaat- en ecologische crisis bedreigt de gezondheid en het leven op aarde. Wij eisen dat Pensioenfonds Zorg en Welzijn nu divesteert uit de fossiele industrie en bijdraagt aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Onze natuurlijke leefomgeving, die onveranderlijk en onwankelbaar leek en die voorwaarde is voor menselijk leven, dreigt te bezwijken. In deze allergrootste crisis ooit zijn wij de laatste generatie die het roer nog om kan gooien. Het is nu of nooit. De feiten zijn zonneklaar: het leven op onze planeet wordt bedreigd met een zesde massa-uitsterving. Als we nu niet radicaal veranderen, stevenen we af op de totale vernietiging van alles wat ons dierbaar is.

In Nederland sterven alleen al zo’n 250 mensen per hittegolf. Wereldwijd sterven jaarlijks miljoenen mensen door luchtvervuiling. Grote delen van de wereld worden onleefbaar door vervuiling en verwoestijning. Het Rode Kruis waarschuwt voor klimaatgerelateerde ontheemding. Juist die gemeenschappen die het minst bijdragen aan de klimaat- en ecologische crisis worden het hardst getroffen, maar ook in eigen land zijn ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid getroffen door extreme weersomstandigheden. Het destabiliserende effect van door de ecologische crisis veroorzaakte natuurrampen is duidelijk. Erkennen van en handelen naar deze feiten is een kwestie van morele integriteit.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn vertegenwoordigt zo’n 2,6 miljoen (gewezen) deelnemers in de sector zorg en welzijn. Maar terwijl het ABP na veel druk van buitenaf eindelijk heeft besloten te divesteren, blijft PFZW stil over de meer dan 2 miljard euro in de fossiele industrie. Dit ondanks de noodkreten uit de klimaatwetenschap (IPCC) en ondanks het feit dat de klimaatcrisis the single biggest health issue is (WHO). Vergeleken met groene energie zijn zelfs de rendementen van fossiel ongunstig. Wij eisen dat PFZW stopt met investeringen die de aarde vernietigen.

Wij, bezorgde bij PFZW aangesloten zorg- en welzijnsmedewerkers en burgers waaronder artsen en verpleegkundigen, apothekers, therapeuten en studenten van zorgopleidingen, doen dagelijks ons best voor de gezondheid van onze medemensen. Het is onze plicht in actie te komen en verdere gezondheidsschade te voorkomen. We handelen uit gewetensnood, in vrede, met liefde voor de planeet, voor het leven.

Extinction Rebellion

Bram Zuur, Liesbeth van Schijndel, Kirsten Alblas, Petra Verdonk, Lucas Winnips, Paul Hendriksen, Christine Kuiper, Sofie van Roessel, Phebe Kraanen, Anne Roosendaal, Hans Verdonschot, Els Holland, Mariam van Veen, Jorn Meijs, Floor Cuijpers, Lennart Verhagen, Ferko Öry, Ivo Hegge, Neela Paulussen, Dianne Boone, Marriël Schelhaas, Rozemarijn van ‘t Einde, Iet van Hoof, Sifra Baayen, Mariska van der Vaart, Arnold Bomans, Janny Kerssies, Eline Zeilmaker, Ernest Smeets

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR