XR Jongeren is ontstaan halverwege 2019 met XR Youth als inspiratie. Het is duidelijk dat onze levens als jongeren getekend zullen worden door de klimaat- en ecologische crisis.

Onze generatie kan het zich niet meer veroorloven om te praten over cijfers en reductiedoelstellingen, we hebben nu actie nodig. We zien de realiteit het sterkst in de verhalen van jongeren uit overgeƫxploiteerde landen, die nu al met extremere weersomstandigheden en de gevolgen daarvan moeten leven. Bij Inheemse volkeren en veel andere gemarginaliseerde mensen komen daar nog eeuwen onderdrukking en verzet bovenop.

Succesvolle acties van XRJ zijn bijvoorbeeld een theatrale ā€˜Bloed van onze kinderenā€™ actie bij de Tweede Kamer op de dag van de Urgenda-uitspraak, en de manifestatie op 1 september “Welkom terug in de klimaatcrisis, Tweede kamer,” allebei in samenwerking met Fridays for Future en Jongeren Milieu Actief.

Ben jij tussen de 13 en 25 jaar en ben je het eens met XRJ? Maak je je zorgen over de klimaatnoodtoestand en ongelijkheid? Sluit je aan bij tientallen gezellige jongeren! XRJ wil zoveel mogelijk jongeren betrekken in de rebellie, een kans geven om alle jonge stemmen gehoord te laten worden, en een intersectionelere boodschap uitdragen. Naast de algemene XR eisen en waarden geeft XRJ aandacht aan het strafbaar maken van ecocide. We proberen de wortels van de klimaat- en ecologische crisis te blijven benadrukken: het koloniale, racistische, seksistische, queerfobe, kapitalistische systeem. Zolang we geen nieuw economisch en politiek systeem hebben blijven er symptomen van dit probleem-systeem komen.

Er bestaan nauwe banden met Fridays For Future, een groep die klimaatstakingen en andere acties organiseert, maar altijd binnen de grenzen van de wet blijft. XRJ is een plek voor de jongeren die bereid zijn een stapje verder te gaan, hoewel ook hier veel rollen te vervullen zijn die compleet legaal zijn. Kom gezellie bij de rebellie!

E-mail: XRNLjong@protonmail.com