De crisis is nu, actie is noodzaak

25/01/2024

2023 was het heetste jaar sinds het begin van de metingen, de verhitting van de aarde kwam op 1,48 graad uit, bijna 1,5 graad. Toch schiet het klimaatbeleid gigantisch tekort. Zowel de regering als grote vervuilers doen veel te weinig om de klimaat- en ecologische crisis af te remmen. Daarom moeten wij zorgen dat we in 2024 nog meer de straat op gaan. Acties tegen bijvoorbeeld ABP, fossiele subsidies en Naturalis hebben laten zien: burgerlijke ongehoorzaamheid maakt het verschil. Het is tijd om er te staan. Samen, iedere dag weer. Daarom geven we in deze nieuwsbrief een overzicht van een aantal campagnes en acties. Doe mee en sluit je aan.


Noordzee fossielvrij: woensdag 24, Amsterdam, donderdag 25 januari, Den Haag

Noordzee fossielvrij begint haar campagne met drie acties tegen OneDyas! Op woensdag 24 januari van 12:00 tot 14:00 uur staan we bij het kantoor van OneDyas in Amsterdam, Parnassusweg 815. Op donderdag 25 januari voeren we actie op twee locaties. Bij de rechtbank in Den Haag op de Prins Clauslaan 60 en op een locatie die we nog even niet vrijgeven. Zorg dat jij erbij bent! Meld je aan bij de Telegram-groep.

OneDyas is het bedrijf dat een vergunning heeft gekregen om naar nieuw gas te boren in de Noordzee, 20 km ten noorden van Schiermonnikoog. De vergunning is opgeschort in afwachting van een rechtszaak over stikstofuitstoot waarover deze dag een zitting is. De regering beweert dat boren in de Noordzee een tijdelijke groene oplossing is voor het importeren van fossiele brandstoffen. Toch worden er steeds meer olie- en gasreserves gevonden en geëxploiteerd, waardoor er tot ver in de toekomst CO2-uitstoot zal zijn. Het is onze plicht om deze destructieve trend te doorbreken. Let’s make some noise!Chemelot loost ‘dat kunnen wij ook’: zondag 27 januari, Roermond
Elk jaar mag Chemelot meer dan 14 ton microplastics en 661 verschillende chemische stoffen, waaronder zware metalen en vele honderden opkomende stoffen waarvan we nog niet weten wat het effect is op mens en milieu, lozen in de Maas. Een aantal kilometer verderop wordt ons drinkwater uit diezelfde rivier gehaald, waar deze stoffen er voor zover mogelijk weer uitgefilterd moeten worden op kosten van belastingbetaler. 

Daarom voeren we de druk op. We starten zaterdag 27 januari, met een protestlozing in de rivier de Roer in Roermond. Blijf op de hoogte van onze toekomstige acties door ons Telegram-kanaal in de gaten te houden. Samen stoppen we de giflozingen van Chemelot!

Extinction Rebellion voert sinds juli 2023 actie tegen deze giflozingen van Chemelot in de Maas. We zijn begonnen met inspreken tijdens vergaderingen van het Waterschap Limburg, en inmiddels hebben daar een aantal demonstraties plaatsgevonden. Ook zijn we een petitie gestart, en starten we binnenkort met juridische actie. Ondanks toenemende druk van verschillende kanten heeft het dagelijks bestuur van het Waterschap geen intentie om de vergunning aan te scherpen; Chemelot lijkt bezig te zijn met een greenwashing-offensief.


Kappen met Kolen: zondag 28 januari, Wijk aan Zee

‘Kappen met kolen’ is een campagne die zich richt op het beëindigen van het gebruik van steenkool, de meest schadelijke fossiele brandstof voor milieu (bij de winning), klimaat (CO2-uitstoot) en gezondheid (bij verbranding komen PAK’s en fijnstof vrij). Voor meer info, bezoek de Kappen met Kolen-website of meld je aan voor de Telegram-groep.

Hoewel Nederland nog maar vier kolencentrales heeft, speelt ons land een grote rol in de doorvoer van steenkool richting Duitsland en Midden-Europa; zo worden via de havens van Rotterdam en Amsterdam megatonnen steenkool (deels bloedkolen afkomstig uit onder meer Colombia) overgeslagen. Regelmatig blokkeren we daarom kolentreinen richting Duitsland. 

Daarnaast richten we ons op Tata Steel IJmuiden, een grootverbruiker van steenkool – waarmee ijzer uit ijzererts wordt gewonnen – en de grootste vervuiler en uitstoter van Nederland. We trekken samen met activisten en actiegroepen uit onder meer Colombia en Duitsland op. Kolen hebben in Nederland het kleinste aandeel in de fossiele energiemix maar veroorzaken de grootste schade. We moeten ergens beginnen en #kappenmetkolen is een no-brainer!


Stop Fossiele Subsidies: zaterdag 3 februari, Den Haag
Zaterdag 3 februari blokkeren we voor de 36e keer de A12 om een eind aan de fossiele subsidies te eisen. Op de campagnewebsite vind je alle info. Meld je aan!

De politiek laat op zich wachten en weigert om in actie te komen, terwijl het heel duidelijk is dat de fossiele subsidies wereldwijde klimaat-onrechtvaardigheid aanjagen. 72% van Nederland wil van de fossiele subsidies af en deze week adviseerde de wetenschappelijke klimaatraad van de EU dat “de Europese Unie zo snel mogelijk alle fossiele subsidies moet afbouwen.” Het moet klaar zijn en daar gaan wij voor zorgen. 3 februari, 12:00 gaan we weer de weg op! 


Stop Nieuw Fossiel: zaterdag 17 februari 12:00, Utrecht
“Investeren in nieuwe fossiele infrastructuur is morele en economische waanzin”, stelt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. Alle experts zijn het erover eens dat om enig klimaatdoel in zicht te houden er geen nieuw fossiel project meer bij kan. Toch investeert Nederland nog volop in nieuw fossiel in eigen land én in het buitenland. Hiertegen voeren we actie met de campagne Stop Nieuw Fossiel.


In eerste instantie richten we ons op Energiebeheer Nederland (EBN). EBN is namens de overheid verantwoordelijk voor de energietransitie én fossiele projecten. Als een wolf in schaapskleren is ze aan de ene kant verantwoordelijk voor groene energie, maar aan de andere kant eigenaar van de helft van de gasprojecten in Nederland. Het is schokkend — maar geen verrassing — dat EBN pleit voor meer gasboringen, bijvoorbeeld in de Noord- en Waddenzee. EBN moet zo snel mogelijk stoppen met nieuwe fossiele projecten en Nederland moet zo snel mogelijk van fossiel af. Kom ook in actie en Stop Nieuw Fossiel! Sluit je nu aan bij de Telegram-groep en lees meer op de campagnewebsite.


ING, Stop Fossiele Financiering: zaterdag 24 februari, Amsterdam
De afgelopen weken hebben we een voorproefje gekregen van de wateroverlast die ons te wachten staat. Toch is ING van plan nog zestien jaar door te gaan met het financieren van de fossiele industrie. Daarom blokkeren we op zaterdag 24 februari om 12:00 uur voor de tweede keer de A10. Onze eis: ING, stop direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. Stop fossiele financiering! 

Meedoen? Dat kan! De eerste blokkade is veilig en verantwoord verlopen. Om te zorgen dat dat weer gebeurt, raden we iedereen een actietraining aan. Ga in de A10-blokkade Telegram-groep om op de hoogte te blijven. Alle info vind je op de A10-website. Sluit je je liever aan bij de support demo? Je bent welkom! Ook daarvoor hebben we een Telegram-groep. ING, stop fossiele financiering!


XR-Luchtvaart campagne! 9 maart Maastricht, 23 maart Eindhoven, 20 april Groningen

In 2024 gaat XR Luchtvaart van start. We gaan actievoeren op vliegvelden door het hele land, in samenwerking met andere organisaties. Op zaterdag 9 maart trappen we de luchtvaartcampagne af op Maastricht Aachen Airport. Op zaterdag 23 maart is er een grote actie op Eindhoven Airport en op zaterdag 20 April demonstreren we op Groningen Airport Eelde. Voor meer informatie, houd onze Telegram kanalen in de gaten. Er zijn er twee, Telegram Eindhoven en Telegram Maastricht

De luchtvaart is veruit de meest vervuilende transportsector en levert een buitensporige bijdrage aan de opwarming van de aarde. De verstrekte vrijstelling van accijns op kerosine is daarom onbegrijpelijk. Dit is overigens niet de enige fossiele subsidie waarvan de luchtvaart profiteert. Door geen btw te heffen op vliegtickets en de lage ticketbelasting wordt vliegen gestimuleerd. Naar schatting loopt de Nederlandse overheid 2 miljard euro aan inkomsten mis door deze belastingvoordelen.

Als je bedenkt dat 90% van de wereldbevolking nog nooit gevlogen heeft, wordt duidelijk dat een kleine, rijke groep verantwoordelijk is voor grote vervuiling. Het mondiale Noorden vliegt de wereld rond en kan dit goedkoop doen, het Mondiale Zuiden betaalt de prijs. Tijd voor actie dus! 


Big Agro Estafette

De Big Agro Estafette van XR Landbouw ondersteunt lokale groepen bij het organiseren van acties tegen de agro-industrie. En we beginnen op stoom te komen. We kunnen nog niet teveel details delen, maar na FrieslandCampina in november zijn nu de veevoer- en kunstmestproducenten aan de beurt. Dus houd ons Telegram-kanaal in de gaten voor updates over aankomende acties. 

Wil je zelf met jouw lokale groep een actie neerzetten bij een agro-reus bij jou in de buurt? Kom dan bij ons in deze Signal-groep. Voor meer informatie over de Big Agro Estafette, zie de gloednieuwe website van deze campagne.


Sluit de gifkraan – XR Gifvrij
Wij zijn bezorgde burgers die in actie komen voor een gifvrije landbouw. Mooie bloemenvelden, rijk begroeide akkers, iedereen ziet de omgeving het liefste zo. Maar de realiteit is anders. Door overmatig gebruik van landbouwgif sterven insecten en vogels massaal uit, is er grootschalige natuurvernietiging, en krijgen boeren en omwonenden van akkervelden en bollenteelt vaker de ziekte van Parkinson.

Dit kan zo niet langer. Blijf op de hoogte van komende acties, houd ons Telegram kanaal in de gaten. 


De fondsenwerving cirkel is op zoek naar nieuwe rebels

Onze nationale fondsenwervingcirkel kan wel wat extra handen gebruiken, daarom zoeken we rebellen die ons een paar uur per week willen helpen. Ervaring met fondsenwerving is helemaal niet nodig, dus als jij onze beweging graag vanachter je laptop zou willen ondersteunen dan is dit misschien wel wat voor jou!

 

Wat doet de fondsenwerving cirkel?
–  Tweewekelijkse bijeenkomsten op woensdag
–  Relaties opbouwen met donateurs en organisaties
–  Betrokkenheid sympathisanten stimuleren
–  Schrijven content
–  Campagnes creëren
–  Lokale groepen helpen fondsenwerven
–  Data verwerking
–  Onderzoek naar fondsen en fondsaanvragen doen en nog veel meer!

Wil je meer informatie of ben je geïnteresseerd? Stuur een email naar fondsenwerving@extinctionrebellion.nl om eens kennis te maken.

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR