Dwangsommen in plaats van vrije meningsuiting: Gemeente Amsterdam is de weg kwijt

08/10/2019

Handhaving legt dwangsom op aan Extinction Rebellion en eist dat de actievoerders om 17:00 uit het Vondelpark verdwijnen // De Gemeente Amsterdam blijft in gebreke bij het beschermen van de vrijheid van meningsuiting //

Vanmiddag hebben rebellen van Extinction Rebellion vernomen dat ze om 17:00 het Vondelpark moesten verlaten. Er werd door handhavers gedreigd met een dwangsom die mondeling werd overgebracht. Extinction Rebellion beroept zich op het recht van vrije meningsuiting en vindt ook dat een dwangbevel schriftelijk moeten worden overgebracht zoals dat in een rechtsstaat gebruikelijk is.

Helaas is dat niet het enige waar de handhavende macht in gebreke blijft. Gisteren werden rebellen al te lang vastgehouden, werd hen water en toegang tot toiletten ontzegd en werden ze langer dan toegestaan vastgehouden. Vandaag werd pers niet toegelaten bij de demonstratie bij het ABN-Amro gebouw en werden rebellen van Extinction Rebellion zonder enige reden om identificatie gevraagd. Nu worden de rebellen in het Vondelpark zonder enige reden en onder dreiging van dwangsommen gesommeerd het park te verlaten.

Verblijf en demonstratie in het Vondelpark zijn niet illegaal. Er is een kennisgeving aan de burgemeester gedaan over de demonstratie in het park. Wat de rebellen doen in het Vondelpark is demonstreren en niet kamperen, laat staan wildkamperen.In de aanpak van Extinction Rebellion toon de Politie en de Gemeente Amsterdam de weg kwijt te zijn. De driehoek blijft in gebreke bij het waarborgen van de vrijheid van meningsuiting, het demonstratierecht en de rechtsstaat. Wij doen een dringend beroep op Burgemeester Halsema en de Amsterdamse Politie om deze belangrijk Nederlandse waarden hoog te houden.

Extinction Rebellion bestaat uit gewone burgers die verantwoordelijkheden hebben en niet in staat zijn elke dag een kruispunt te blokkeren. Woordvoerder Chris Julien: ‘ We zullen vandaag nieuwe acties voeren die gericht zijn op het bedrijfsleven. Met de acties vragen we bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar vooral roepen we de overheid op om op te komen voor de belangen van haar burgers in plaats van voor die van het bedrijfsleven.’

De acties van Extinction Rebellion zijn onderdeel van de internationale actie Rebel Without Borders. Niet alleen in Amsterdam, maar in 60 steden wereldwijd vinden acties plaats. In België heeft XR aangekondigd vreedzaam de paleistuin te bezetten, in Engeland zijn tientallen acties gepland gedurende de week. Overal ter wereld komen burgers op voor het leven op aarde omdat overheden nalaten om hun burgers adequaat te beschermen. Extinction Rebellion wil dat overheden WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR