1e Goudse Klimaatavond

Actie Sociale bijeenkomst Training of lezing Vergadering

19 januari 2024

19:30 tot 21:30

Klein Amerika 20, Gouda, Nederland

Prijs: Gratis

Minder geschikt voor nieuwe rebellen. Bekijk alle evenementen voor nieuwe rebellen
XR Gouda organiseert 1e Goudse Klimaatavond

De meeste mensen kennen Extinction Rebellion vooral van acties zoals de blokkades van de A12 of het maandelijkse Klimaatalarm. Voor sommigen zijn de acties een ergernis en zijn de actievoerders “extremisten”. Anderen zien de rebellen als dappere mensen die strijden voor een betere toekomst. Maar wie zijn deze mensen en vooral: waaróm voeren ze actie? Wat zijn hun zorgen en wat is precies de wetenschap die hen tot actie heeft aangezet?

XR Gouda organiseert op 19 januari a.s. de eerste Goudse Klimaatavond in de Chocoladefabriek. Tijdens deze avond krijg je de feiten over het klimaat en klimaatverandering te horen van een wetenschapper die in duidelijke en begrijpelijke taal uitlegt waar we aan toe zijn. Aanwezigen krijgen bovendien de kans in gesprek te gaan met de eerste Goudse Klimaatburgemeester. Wat is dat precies voor functie en wat doet een Klimaatburgemeester precies? De derde spreker is een klimaatactivist in hart en nieren die aan verschillende grote en kleine acties heeft meegedaan. Waarom doet hij dat en wat vindt zijn omgeving van zijn activisme?

Voor wie is deze avond interessant? Eigenlijk voor iedereen. Mensen die het activisme van XR niet begrijpen krijgen onafhankelijke, wetenschappelijke informatie en krijgen de kans om vragen te stellen aan zowel een klimatoloog als een actievoerder. Mensen die interesse hebben in het klimaat horen wat de exacte situatie is en ook wat ze kunnen doen. Voor hen voor wie actievoeren nog een stap te ver is, heeft de Klimaatburgemeester goeie tips.

XR Gouda wil deze avond organiseren om te laten zien dat de mensen binnen de beweging doodnormale burgers zijn met een oprechte zorg over het klimaat. Eén van de eisen van Extinction Rebellion is “Vertel de waarheid” en in dat kader wordt deze avond georganiseerd. Het is een kans om meer informatie te krijgen over de stand van zaken m.b.t. klimaatverandering.

Over de sprekers:

Wim Klaassen is gepromoveerd klimatoloog en heeft veel onderzoek gedaan en onderwijs gegeven over klimaat en de verandering daarin.  In zijn presentatie legt hij op een begrijpelijke manier uit hoe en waarom het klimaat verandert. Dit heeft gevolgen voor temperatuur, neerslag, droogte en zeespiegel voor nu en in de toekomst.

Josefien de Bruin is Klimaatburgemeester Gouda, tot de volgende klimaatweek in november 2024. Wat zijn haar plannen? “Ik maak mij zelf zorgen om de klimaatverandering. Het wordt warmer, ook in de stad, en er zal meer wateroverlast komen. Daarom ben ik klimaatburgemeester geworden. Ik wil graag mijn steentje bijdragen in de stad waar ik mij thuis voel. Ik werk graag met andere mensen, bedrijven en organisaties samen om te kijken hoe we Gouda nóg iets duurzamer kunnen maken. En het leven in Gouda nog leuker!”

Baloe is een klimaatactivist in hart en nieren. Hij is vanaf januari 2023 actief bij XR en deed mee aan verschillende acties, zoals de blokkades van de A12, acties tegen de Rotterdamse haven en verschillende solidariteits-acties met andere bewegingen. Daarnaast geeft Baloe actietrainingen om nieuwe actievoerders voor te bereiden alvorens bijvoorbeeld aan blokkades deel te nemen.

Toegang: gratis, een donatie wordt op prijs gesteld

Heel graag tot ziens, tijdens deze 1e Goudse Klimaatavond!

Locatie

Chocoladefabriek, Klein Amerika 20, Gouda, Nederland