Film: Esther en de Wet in Filmhuis Gouda

Actie Sociale bijeenkomst Training of lezing Vergadering

9 maart 2024

15:00 tot 16:30

Lethmaetstraat 45, Gouda, Nederland

Prijs: Gratis

Minder geschikt voor nieuwe rebellen. Bekijk alle evenementen voor nieuwe rebellen
Deze film is een documentaire die gaat over de strijd van Esther, een Nigeriaanse vrouw, tegen Shell de vervuilende multinational uit ons Nederland. De man van Esther was een klimaatactivist die in de jaren '90 actie voerde tegen Shell en daarvoor is geëxecuteerd... Geen vrolijke film, dus, maar als Nederlandse burgers moeten wij ons informeren over wat Shell doet in andere landen en of ons rechtssysteem Esther zal helpen.

De maker van de film zal ook aanwezig zijn voor een introductie.

Extinction Rebellion Gouda is trots een bijdrage te hebben geleverd bij het presenteren van deze film.

***
Wat is ervoor nodig om een multinational aan te pakken? Esther Kiobels man Barinem was een van de mannen die in 1995 werden geëxecuteerd na protesten tegen Shells vervuiling van Ogoniland (Nigeria). Bijna 25 jaar later sleept Esther Shell voor de rechter in Nederland. 

‘Hij was een vredestichter,’ zegt Esther Kiobel. Ze heeft het over haar man Barinem, een van de ‘Ogoni 9’. In de jaren 1990 kwam het Ogoni-volk in de Nigerdelta in opstand tegen Shells activiteiten daar. De oliewinning veroorzaakte veel vervuiling, terwijl de bevolking geen cent zag van de enorme winsten. In een rechtszaak vol onregelmatigheden werden negen Ogoni-leiders ter dood veroordeeld. Esther is ervan overtuigd dat Shell betrokken was bij de executies. Maar kan ze dat bewijzen?

Zie ook: link NOS artikel

De film: Esther en de Wet

Reserveer hier je tickets.

Locatie

Filmhuis Gouda, Lethmaetstraat 45, Gouda, Nederland