Klimaatalarm Amsterdam!

Actie

5 juni 2023

11:45 tot 12:15

Amstel 1, Amsterdam, Nederland

Prijs: Gratis

Minder geschikt voor nieuwe rebellen. Bekijk alle evenementen voor nieuwe rebellen
Hittegolven, klimaatvluchtelingen, overstromingen, voedseltekorten: het klimaat is aan het verhitten en de gevolgen zijn nu ook al merkbaar. Kwetsbare landen, natuurgebieden en mensen, sowieso dieren, biodiversiteit en ecosystemen lijden dagelijks onder omstandigheden die direct aan gevaarlijke klimaatontwrichting te linken zijn. En dus slaan we alarm. Keer op keer weer!

Iedere eerste maandag van de maand, wordt om 12.00 het luchtalarm getest. Dat alarm staat voor ‘een waarschuwing voor gevaarlijke situaties.’ Precies dáárom organiseren we deze maandagen een die-in.

KLIMAATALARM AMSTERDAM
DOE MEE AAN DIE-IN
OP 5 JUNI, 11:45 UUR VERZAMELEN BIJ DE STOPERA, VOOR DE AMSTELHOECK


WAT: Een vreedzame korte klimaatactie, vriendelijk voor het publiek. Om 12:00 precies als de sirene klinkt, slaan wij alarm door doodstil te liggen. Gedurende een aantal minuten, liggen we stil, alsof we net zijn neergevallen omdat er geen zuurstof meer is. Met slechts flapperende XR-vlaggen die enige beweging geven. Zodra het alarm is afgelopen, begint een speech. In dit geval zal Niels een bevlogen betoog houden. Niels is klaar als hij roept: WHAT DO WE WANT? Wij staan op als een persoon en antwoorden: CLIMATE JUSTICE!!!! Die-in is hiermee afgelopen. Even napraten (in de zogeheten "check-out") achteraf.

WAAR: voor het Stadhuis van Amsterdam, Amstel 1 (ofwel: de Stopera aan de kant van de Amstel). Daar werken burgemeester, wethouders en gemeenteambtenaren die we in eerste instantie willen bereiken. Maar er is ook veel loop en publiek!

WANNEER: Maandag 5 juni 2023. Tussen 11.45 en 11.50 verzamelen bij Amstel 1, voor het stadsloket. Korte briefing/check-in tussen 11:50 en 11:55. Even voor 12:00 gaan we liggen, bijvoorbeeld in de vorm van de XR-zandloper. Rond 12.15-12.30 zijn we klaar.

WAAROM: Dit alles lijkt misschien een speldenprik - en dat is het misschien ook wel - maar deze actie is wel heel toegankelijk voor héel veel mensen. Daarbij: veel speldenprikken op dezelfde plek doen op een gegeven moment verdomde pijn.

NIET VERGETEN: Vlaggen, banners, borden met jouw kreten, eventueel flyers voor het publiek. Hoe fotogenieker en duidelijker het is, wie we zijn en vooral: waarom we er zijn, hoe beter!

Hoe meer mensen voor het Stadhuis voor dood liggen, hoe indrukwekkender!

GOED OM TE WETEN:

  • Deze maandelijkse maandag die-in vindt in veel meer steden plaats!! We zijn een onderdeel van een veel groter geheel en dat is best wel cool!

  • De actie is aangemeld bij de gemeente/politie en is low-risk.

  • De bedoeling is om dit te blijven doen, elke eerste maandag van de maand, tot het, nou ja, niet meer nodig is.


Pagina van XR Amsterdam: https://xrebellion.nl/amsterdam
Telegrambroadcast XR Amsterdam: https://t.me/xramsterdam

Locatie

Stopera, Amstel 1, Amsterdam, Nederland