Workshop Geweldloze Communicatie

Geweldloze communicatie training Training of lezing

20 april 2024

10:00 tot 14:00

Hurksestraat 20-50, Eindhoven, Nederland

Nederlands gesproken

Prijs: Gratis

Minder geschikt voor nieuwe rebellen. Bekijk alle evenementen voor nieuwe rebellen

Geweldloze Communicatie brengt kernwaarde tot leven

Geweldloosheid ligt als kernwaarde aan de basis van alle acties van XR. Alleen op die manier wil XR systeemverandering bewerkstelligen. Tegelijk kan dat een enorme opgave zijn: het principe van geweldloosheid hoog houden in de wereld vol conflicten! Iedere keer vergt dat extra bewustzijn en specifieke keuzes, niet altijd even goed op te brengen, vooral niet als je zelf ook geraakt bent. Het is niet alleen fijn maar ook belangrijk om hierbij aangemoedigd en gesteund te worden.

Wat is geweldloze communicatie?

Geweldloze Communicatie (GC) is een gedachtegoed dat vrede stimuleert en conflicten helpt op te lossen. Het kan gaan om vrede te sluiten tussen de verschillende stemmen in jezelf, tussen die in een groep, in een land of bijvoorbeeld wereldwijd. Geweldloze Communicatie, ook wel verbindende communicatie of Nonviolent Communication genoemd, is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg.

De intentie van zijn gedachtengoed is menselijke verbinding. Die ontstaat door empathisch te zijn, dus door ervoor te zorgen dat jij en anderen zich wèrkelijk gezien, gehoord en geaccepteerd voelen. Zo probeert GC tegemoet te komen aan - misschien wel de meest wezenlijke - behoefte van de mens. Rosenberg ontdekte dat bepaald taalgebruik de verbinding tussen mensen belemmert terwijl ander taalgebruik die verbinding juist bevordert. Hij ontwikkelde een model met vier stappen. In al zijn eenvoud is het een model met heel veel diepte. De vier stappen helpen ons om vanuit het hart te communiceren en om zodoende verbinding tot stand te brengen.

Waar gaat de workshop over?


In de workshop geven we een introductie op GC. Aan de hand van eenvoudige oefeningen en voorbeelden ervaren jullie wat geweldloze communicatie is en kan betekenen. Ook kunnen we casussen uit jullie praktijk gezamenlijk onderzoeken om te zien hoe empathie een nieuw licht kan laten schijnen op de situatie en nieuwe handelingsperspectieven kan aanreiken.

Datum: 20-4-2024
Tijd: 10:00 - 14:00 met potluck-lunch (dat betekent dat iedereen wat te eten meebrengt dat we dan samen delen).
Locatie: Rebelbase Eindhoven, Hurksestraat 20 loods 50 (is de poort gesloten bel dan +31 402405224
Workshopleiders: Dienke en Annette
Vragen: Wendy
Aanmelden: Mail naar xreindhoven@protonmail.com met als onderwerp workshop geweldloze communicatie.
Taal: Nederlands

Locatie

Rebelbase Eindhoven, Hurksestraat 20-50, Eindhoven, Nederland