Extinction Rebellion bezet bedreigde Lutkemeerpolder

14/08/2021

Zestig aardebeschermers van Extinction Rebellion Amsterdam hebben vanochtend in alle vroegte de Lutkemeerpolder bezet. Deze biologische polder, de laatste vruchtbare grond van Amsterdam, dreigt plaats te moeten maken voor een distributiecentrum van Ahold. Extinction Rebellion voert actie in solidariteit met de lokale actiegroep Behoud Lutkemeer.

Woordvoerder Marjolein: “Over de hele wereld staat kleinschalige, ecologische boeren en de natuur onder druk voor de belangen van multinationals en andere vervuilende bedrijven. We staan hier in solidariteit met Behoud Lutkemeer én met al die kleinschalige boeren over de hele wereld wiens land en levenswijze bedreigd worden.”

Bezetting
De aardebeschermers van Extinction Rebellion hebben verschillende objecten neergezet om te voorkomen dat de bezetting kan worden opgebroken. Ook worden er tenten opgezet om te overnachten. Extinction Rebellion heeft aangekondigd de polder dit hele weekend te bezetten. Aan de andere kant van de weg is een legaal klimaatkamp met workshops en lezingen over klimaat en landbouw.

Laatste vruchtbare grond
De Lutkemeerpolder is de laatste polder van Amsterdam die geschikt is voor het verbouwen van groente. Toch besloot de gemeente Amsterdam 20 jaar geleden dat er bedrijventerreinen zouden moeten komen voor Schiphol. Toen er geen Schipholgebonden bedrijven bleken te zijn die een terrein nodig hadden werd deze eis door de gemeente losgelaten. Dit voorjaar werd bekend dat Ahold een distributiecentrum wil beginnen op de polder.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR