Extinction Rebellion blokkeert beoogde locatie biomassacentrale Vattenval

05/03/2021

Sinds 7:30 uur vanochtend blokkeren rond de dertig rebellen van Extinction Rebellion de toegangsbrug van de Diemer Gascentrale. Op deze locatie is Vattenfall voornemens een biomassacentrale te bouwen. Extinction Rebellion eist dat Vattenfall en de overheid eerlijk zijn over de uitstoot van de geplande centrale en dat de bouw niet doorgaat. De actie heeft de steun van Amsterdam Fossielvrij, Comité Schone Lucht en bewoners uit Diemen, IJburg en Noord. De rebellen dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.

Sinds de aankondiging van de biomassacentrale verzetten omwonenden zich. Biomassa wordt verkocht als duurzaam maar is dat alleen op papier. Biomassacentrales zorgen voor ontbossing en biodiversiteitsverlies. Ook stoten ze meer broeikasgassen uit dan de gascentrales die ze vervangen. Vattenfall Nederland heeft toegegeven dat de hoofdreden om de centrale te bouwen de subsidie is. De gemeenteraad van Diemen heeft zich tegen de komst van de biomassacentrale uitgesproken. Toch lijkt Vattenfall niet van plan om met hun biomassaproject te stoppen.

Woordvoerder Mischa Meerburg: “Elke cent die naar de subsidie van biomassa gaat zou ook naar echt duurzame maatregelen kunnen gaan. We verbranden letterlijk miljarden.”

Achthonderd wetenschappers, waaronder wetenschappers van het IPCC, waarschuwen in een brandbrief aan de Europese Unie voor het verbranden van biomassa om de klimaatdoelen te halen. Volgens de wetenschappers kan de uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van houtige biomassa ervoor zorgen dat onomkeerbare kantelpunten in het klimaat al de komende jaren bereikt worden.

De blokkade in Diemen maakt deel uit van de Lenterebellie van Extinction Rebellion. Tussen 26 februari en 15 april voert XR actie door het hele land. In de eerste fase, in de aanloop naar de verkiezingen, eist XR dat politiek en media eerlijk communiceren over de klimaat- en ecologische crises, en dat de overheid de noodtoestand uitroept. In de tweede fase, tijdens de formatie, eist XR dat het nieuwe kabinet doet wat nodig is om de gevolgen van de klimaat- en ecologische crises te bestrijden.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR