Extinction Rebellion blokkeert kruispunt op de Zuidas om invloed bedrijven op klimaatbeleid te stoppen

18/09/2020

Vandaag 18 september protesteren rebellen van Extinction Rebellion tegen de invloed van grote bedrijven zoals ABN Amro, EY, AkzoNobel en Sandvik op het klimaatbeleid. Zij eisen dat de overheid een burgerberaad instelt waarin burgers democratisch besluiten nemen over klimaat- en ecologische
beleid, ongehinderd door de lobby van grote bedrijven. Er vond een demonstratie met speeches op het Gustav Mahlerplein plaats, waarbij ook Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren aanwezig was. Daarna traden de Red Rebels op en werd er een grote vuist gemaakt tegen
bedrijven met een gigantische vuist op een wagen. Nu blokkeren honderden rebellen het kruispunt bij de Boelelaan in een grootschalige actie van burgerlijke ongehoorzaamheid met de boodschap: Lobby eruit, burgers erin!

Demonstranten van Extinction Rebellion hebben er weinig vertrouwen in dat de heersende politieke het klimaat- en ecologische probleem kan oplossen. Woordvoerder Jelle de Graaf: “Al 25 jaar lang komen de leiders van onze planeet samen om het te hebben over de klimaat- en ecologische crisis. Al 25 jaar zijn de feiten bekend en is de politiek niet in staat de stappen te nemen die nodig zijn om onze planeet en haar bewoners te beschermen. Als we doorgaan op het huidige pad warmt de aarde met 4 tot 6 graden op. Zij is dan grotendeels onbewoonbaar. Tegengehouden door de angst om niet herkozen te worden, partijpolitiek en de lobby van grote bedrijven vervullen volksvertegenwoordigers hun meest basale verantwoordelijkheid niet: het beschermen van de planeet en haar bewoners.”

Septemberrebellie
Na acties op 1 en 15 september organiseert Extinction Rebellion van 18 t/m 21 september de Septemberrebellie rondom de Zuidas en het Museumplein. Op 18 en 21 september vinden acties plaats op de Zuidas tegen de grote bedrijven. Op 18, 19 en 20 september vindt een legale manifestatie plaats op het Museumplein met panels, workshops en activiteiten voor kinderen.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR