Extinction Rebellion blokkeert TotalEnergies-tankstation Neerbosch in actie tegen Oost-Afrikaanse ruwe realiteit

09/12/2023

Op dit moment (zaterdag 9 december vanaf 12.30 uur) houdt Extinction Rebellion (XR)  met tientallen mensen uit heel Nederland een blokkade bij het TotalEnergies-tankstation Neerbosch, Neerbosscheweg 700, 6545 BW in Nijmegen.

Femke Schootstra van Extinction Rebellion: “Dit olie- en gasbedrijf, waarvan het hoofdkantoor in Nederland is gevestigd, is begonnen met de bouw van een ruim 1400 km lange ondergrondse oliepijplijn; de East African Crude Oil Pipeline (EACOP). Deze pijplijn zal van West-Oeganda naar Oost-Tanzania lopen. EACOP zal er de natuur grotendeels verwoesten, honderdduizenden van hun broodwinning beroven en de habitat van talloze (soms bedreigde) diersoorten vernietigen. Nu al hebben de werkzaamheden aan dit project ervoor gezorgd dat lokale boeren van hun land zijn verdreven. Als de hele constructie van de pijplijn voltooid is, zullen zeker 100.000 mensen onder dwang van hun land zijn verwijderd.”


Destructieve pijplijnroute
Hilda Flavia Nakabuye van Fridays for Future Uganda tijdens een recent bezoek aan Nederland: “Deze pijplijn zal van West-Oeganda naar Oost-Tanzania lopen. EACOP zal er de natuur grotendeels verwoesten, honderdduizenden van hun broodwinning beroven en de habitat van talloze, soms bedreigde, diersoorten vernietigen. Voor de aanleg van de pijplijn worden wegen aangelegd en werkzaamheden zijn in kwetsbare natuurgebieden. Nu al is te merken dat bv bedreigde diersoorten als olifanten, chimpansees en neushoorns hieronder lijden. Habitats worden doorkruist en blijvend verstoord, wat wel echt fnuikend is voor de wildlife. En áls er een lekkage komt, en die komt er over zo’n enorme afstand zeker, is de verwoesting niet te overzien. Daardoor bestaat er kans op lekkages en daarmee een reële kans op grote natuurrampen. De pijplijn loopt daarnaast door aardbevingsgevoelige gebieden, wat de kans op lekkages significant vergroot. Ook wordt de pijplijn elektrisch verwarmd tot 50 ⁰C, waardoor er amper iets boven de ondergrondse leidingen kan groeien en het waterklimaat van bijvoorbeeld Lake Victoria extra wordt bedreigd. Het voltooide project betekent bovendien jaarlijks 34 miljoen ton CO2-uitstoot. EACOP druist daarmee volledig in tegen de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs om fossiel brandstofgebruik uit te faseren.” 

TotalEnergies
Muis Luijten van Extinction Rebellion: “Total is een Frans bedrijf dat ook in Nederland geld verdient aan fossiele brandstoffen. EACOP is echter een project van een Nederlandse BV, die weer eigendom is van TotalEnergies. Die BV staat in Nederland geregistreerd en heeft nul werknemers; een brievenbusfirma dus in belastingparadijs Nederland. Dit maakt het relevant om mensen in Nederland te wijzen op het grote onrecht dat de Oost-Afrikanen wordt aangedaan.“(Het uittreksel van de KvK is op verzoek beschikbaar). 

Campagne STOP EACOP
Deze actie bij Total Neerbosch in Nijmegen is onderdeel van een landelijke campagne tegen de aanleg van de EACOP. Volgende week is er ook nog een landelijke actie bij één van de kantoren in Nederland. Zolang TotalEnergies niet stopt met de EACOP zullen er meer disruptieve acties volgen. 

In deze campagne zijn we solidair met de bevolking van Oeganda en Tanzania en hebben we drie eisen aan TotalEnergies:

  1. Stop de aanleg van de EACOP: de pijpleiding is slecht voor iedereen behalve voor de portemonnee van TotalEnergies. Stop daarom per direct met de bouw van deze pijpleiding.
  2. Herstel de schade aan mens, dier en milieu: deze pijpleiding is al zeer destructief geweest voor mens, dier en milieu. Zorg ervoor dat er met de lokale communities gekeken wordt hoe dit gecompenseerd wordt.  
  3. Help de veiligheid van klimaatactivisten in Oeganda en Tanzania te garanderen: activisten in Oeganda lopen grote risico’s op gewelddadigheden vanuit overheidsinstanties. Zo hebben activisten van Justice Movement Uganda in gevangenissen te maken gehad met hevige martelingen door politieagenten. Na vrijlating hebben verschillende betogers zich moeten laten opnemen in ziekenhuizen, om van hun verwondingen te kunnen herstellen.  Ook worden lokale boeren geïntimideerd en bedreigd door overheids- en veiligheidsmedewerkers. Dit blijkt onder andere uit waarnemingen van Amnesty International en Human Rights Watch.

Solidariteit met Mensen in Oost-Afrika
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten met vreedzame, creatieve en ontregelende acties druk op overheden om ervoor te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Omdat actievoerders in zowel Oeganda als Tanzania hun acties vaak met stevige mishandeling door de politie als hoeders van het grootkapitaal moeten bekopen, is het helder dat wij in Nederland ook in actie komen tegen het onrecht wat deze mensen wordt aangedaan. 

Naast de actie van 9 december organiseren XR en Christian Climate Action Nederland op vrijdag 15 december een landelijke actie in Den Haag. 

PS. Wij willen benadrukken dat we een Totalstation blokkeren dat rechtstreeks onder Total valt; dus geen bedrijf via een franchiseconstructie.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR