Extinction Rebellion bouwt dijk bij de Hofvijver in Den Haag

06/12/2023

XR laat Nederland zien zoals het wordt wanneer het klimaatbeleid niet drastisch wordt aangescherpt.

Op 6 december, vanaf 14:30, bouwen rebellen van Extinction Rebellion een dijk met uitzicht op de Eerste en Tweede Kamer en het Torentje. Extinction Rebellion (XR) laat daarmee zien hoe Nederland er in de toekomst bij zal liggen als we onvoldoende doen aan de klimaat- en ecologische crises. Op deze dag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Extinction Rebellion verwacht dat de Tweede Kamer luistert naar de wetenschap, juridische uitspraken volgt en zich inzet voor een rechtvaardig en effectief klimaatbeleid.

Veel Tweede Kamerleden lijken te kiezen voor ontkenning en bagatelliseren van klimaatontwrichting en de aantasting van het leefmilieu. Daarom bouwt XR bij de Hofvijver in Den Haag een dijk. Deze dijk staat symbool voor de toekomst van Nederland als het huidige klimaatbeleid niet drastisch wordt aangescherpt. Dat toekomstige Nederland wordt bewoond door mensen opgesloten achter hoge dijken. Dijken die ons land moeten beschermen tegen de stijgende zee en ook bescherming bieden aan hen die gevlucht zijn uit gebieden die dan onleefbaar zijn geworden. Voor de grote meerderheid van de Nederlanders is een Nederland dat zich terugtrekt achter de dijken en de klimaat- en ecologische crisis negeert, een schrikbeeld.

 

Waarom deze actie?

Het laatste rapport van de Verenigde Naties voorspelt een mondiale opwarming van 3 graden binnen 75 jaar,[1] die zal leiden tot onomkeerbare schade aan de natuur en het klimaat. Vele miljoenen mensen zullen moeten vluchten voor weersextremen.[2] De wetenschap en de VN geven al jaren aan dat de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuiling snel en drastisch moet verminderen. Intussen steeg de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuiling ook afgelopen jaar weer tot recordhoogte.

De ecologische voetafdruk van Nederland is meer dan 7 keer groter dan de Nederlandse biocapaciteit aan kan, en 3,6 maal groter dan wat wereldwijd beschikbaar is.[3] Het huidige kortzichtige beleid bedreigt de (voort)bestaanszekerheid van miljarden mensen. In de voorbije verkiezingscampagne ging het bij veel partijen over bestaanszekerheid. Die is er echter pas wanneer er een balans is tussen wat we vragen van de Aarde en wat ze kan dragen.

De meerderheid van de kiezers heeft niet gekozen voor een kortzichtig beleid. Ruim driekwart van de Nederlanders maakt zich  zorgen over de klimaatcrisis.[4] Zonder directe klimaatactie wordt de zeespiegel meters hoger, om over de andere gevolgen nog maar te zwijgen.

“Wij hebben deze dijk gebouwd om te laten zien hoe het Nederland van de toekomst er uitziet, als het klimaatbeleid niet drastisch wordt aangescherpt,” zegt Yolande Schuur van Extinction Rebellion. “Een benauwd Nederland opgesloten achter hoge dijken, waarin alleen nog maar mensen in angst wonen voor de naderende veranderingen. Wij vragen aan de nieuwe Tweede Kamer goed na te denken: Is dit wat wij en de kiezers willen? Het is noodzakelijk om snel tot adequaat klimaatbeleid te komen, want dat betekent betere gezondheid, minder ongelijkheid en meer welzijn. Elke vertraging maakt de problemen groter, de kosten hoger en de kans op succes kleiner.”

Voor wie voeren we actie?

We staan hier voor alle mensen binnen en buiten Nederland die door dit beleid buitengesloten gaan worden, vrezen voor hun bestaanszekerheid of die van hun kinderen en kleinkinderen. Maar tegen de lobby in de Tweede Kamer door de agro-industrie en de banken die dit destructieve systeem willen handhaven. En ook tegen de schaamteloze greenwashing door de olie-industrie in advertenties, onbelemmerd door onze wetgevers.

Noten

[1] https://www.unep.org/events/publication-launch/emissions-gap-report-2023-launch

[2] https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg2/

[3] https://overshoot.footprintnetwork.org/newsroom/press-release-dutch-overshoot-day-2023-nl/

[4] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5421222/driekwart-volwassenen-bezorgd-over-gevolgen-klimaatveranderingMEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR