Extinction Rebellion en Christian Climate Action sluiten kantoor PFZW in Zeist

07/02/2022

Tientallen rebellen van Extinction Rebellion en Christian Climate Action hebben vanmorgen vroeg het terrein van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) aan de Noordweg in Zeist afgesloten met een vreedzame blokkade. Ze eisen dat het pensioenfonds onmiddellijk stopt met de investeringen van circa 4 miljard euro in de fossiele brandstoffenindustrie. Dit is de tiende actie van de groepen bij PFZW.

Vanaf vanmorgen vroeg zijn de ingangen van het PFZW/PPGM terrein aan de Noordweg en de Kroostweg in Zeist afgesloten door een menselijke keten, spandoeken en een zeilboot. Op deze manier beletten ze de medewerkers van het pensioenfonds om het terrein te betreden. “Met deze geweldloze blokkade zorgen we ervoor dat mensen hier niet naar binnen kunnen om het schadelijke beleggingsbeleid van PFZW voort te zetten. Het is misschien even vervelend, maar de klimaatcrisis is een zaak van leven of dood,” zegt woordvoerder Cor Burger van Extinction Rebellion. “Zodra PFZW aan onze eis voldoet, zijn we weer vertrokken. ”

Eerdere acties

In november 2020, nadat ABP aankondigde te stoppen met fossiele investeringen, begonnen XR en CCA met acties bij PFZW. Veel actievoerders hebben hun pensioen bij PFZW: predikanten, artsen, gezondheidswerkers, mensen die werkzaam zijn in de culturele sector en in welzijnswerk. Twee keer is de lobby bezet, het terrein is eerder afgezet, predikanten hielden een viering bij de hoofdingang, groepjes mensen spoten met krijt teksten op de ramen, kinderen maakten vrolijke krijttekeningen.

Beleggingsbeleid niet realistisch

Tussen 17 december en 17 januari waren er een maand geen acties, om PFZW de tijd te geven om de klimaatrapporten te bestuderen en te besluiten om te stoppen met fossiele investeringen. Afgelopen week liet PFZW weten dat ze denken dat hun investeringen ervoor zorgen dat de fossiele industrie sneller zal verduurzamen. Dit is geen realistische verwachting. Shell gaat bijvoorbeeld in hoger beroep, in plaats van te verduurzamen volgens de uitspraak van de rechter.

ABP

In het verleden is PFZW met gesprekken, petities en acties opgeroepen om te stoppen met beleggen van circa 4 miljard euro in de fossiele brandstoffenindustrie en te stoppen met het verergeren van de klimaatcrisis. Vorig jaar maakte pensioenfonds ABP bekend te stoppen met beleggingen in fossiele brandstoffen, na het besturen van de onlangs verschenen klimaatrapporten. Dat ging om 15 miljard euro. Onderzoek toont aan dat divesteren uit de fossiele brandstoffenindustrie geen negatieve invloed heeft op het rendement.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR