Extinction Rebellion en Platform Behoud Lutkemeer voeren actie in de Lutkemeerpolder

17/01/2022

Onder het motto: GEEN ZAND OP BIOLAND! protesteren sympathisanten van Platform Behoud Lutkemeer en Extinction Rebellion op maandag 17 januari 2022 in de Lutkemeerpolder. Ze verspreiden het zand van de bouwers om te voorkomen dat het gebruikt wordt voor de aanleg van de onnodige weg. Ondanks eerdere toezeggingen van de gemeente wordt de Lutkemeerpolder nu toch bouwrijp gemaakt door wegenbouwer KWS. De rebellen eisen dat alle werkzaamheden in de Lutkemeerpolder per direct worden gestaakt, en zo blijven tot na de gemeenteraadsverkiezingen. 

Gezamenlijke eis van de demonstranten: Stop de werkzaamheden in de Lutkemeerpolder, nu!
Ondanks de terugtrekking van Albert Heijn uit de Lutkemeer zijn de gemeente Amsterdam en GEM-SADC gehaast begonnen met de aanleg van een weg en nutsvoorzieningen in de polder. De gemeenteraad heeft bedongen dat zonder reserveringsovereenkomst het land niet bouwrijp zou worden gemaakt en dat er zonder definitieve overeenkomst geen onomkeerbare werkzaamheden zouden worden uitgevoerd. Nu wordt er toch een geasfalteerde weg aangelegd; dat is onnodig, onacceptabel en tegen alle afspraken in. Onlangs zijn er bouwketen neergezet, bewakingscamera’s geplaatst en graafmachines begonnen duikers aan te leggen in de kleidammen. Dit past in de strategie om zoveel mogelijk schade in de polder aan te brengen, zodat de natuurwaarde ervan steeds kleiner wordt.

De Lutkemeerpolder: uniek gebied
De Lutkemeerpolder is een bijzonder gebied Ingeklemd tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol, met een belangrijke functie voor biodiversiteit, CO2-opslag, lokale voedselvoorziening en groene recreatie. Middenin het gebied ligt het enige biologische akkerbouwbedrijf in Amsterdam: Boerderij de Boterbloem. Verder zijn er plannen voor Voedselpark Amsterdam, waarin de polder kan een plek worden voor lokaal voedsel productie en leren over het met ander stadsbewoners.
De Lutkemeerpolder is in 1865 drooggelegd en vanwege de oude zeeklei een uitstekende grondsoort voor voedselteelt. Zeker met het oog op de klimaatverandering en droge zomers: de polder is afgelopen zomer niet beregend, omdat zeeklei o.a. vanwege capillaire werking in staat is grondwater aan te spreken en omhoog te halen zodat zij beschikbaar wordt voor de plant. De Lutkemeerpolder is daarmee van grote waarde in tijden waarin water steeds schaarser wordt.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR