Extinction Rebellion Fashion Action voert actie bij H&M naar aanleiding van de vermoorde kledingarbeider Jeyasre Kathiravel

31/03/2021

Extinction Rebellion Fashion Action voert op donderdag 1 april actie bij verschillende H&M vestigingen om Jeyasre Kathiravel te herdenken. Het is die dag precies drie maanden geleden dat zij, een fabrieksmedewerker bij een H&M leverancier in India, is verkracht en vermoord door haar opzichter. Deze actie is onderdeel van een wereldwijde herdenkingsdag. De rebellen gaan in duo’s met krijtspray, kaarsen, bloemen, bordjes en borduurwerken naar een H&M filiaal bij hen in de buurt om daar een wake te houden. De acties gaan van start om 10:00 uur. Er wordt onder andere actie gevoerd in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Utrecht.

De 21-jarige Jeyasre werkte als kledingarbeider bij Natchi Apparel maar kwam op 1 januari 2021 niet meer thuis. Nadat haar familie en de gemeenschap vier dagen hebben gezocht werd haar lichaam gevonden. Ze was verkracht en vermoord. Haar leidinggevende heeft schuld bekend en is veroordeeld voor deze gruwelijke misdaden. De dood van Jeyasre had voorkomen kunnen en moeten worden. Ze heeftmeerdere keren geprobeerd een klacht in te dienen omdat ze werd lastiggevallen door de man die haar uiteindelijk heeft vermoord. Sinds de moord zijn meer dan 25 vrouwen naar buiten getreden met verhalen over mishandeling en seksueel misbruik bij Natchi Apparel.

H&M op de hoogte van misstanden

H&M is op de hoogte gesteld van de misstanden in de fabrieken van hun leveranciers door de Tamil Nadu Textile and Common Labour Union (TTCU). Deze onafhankelijke, door Dalit-vrouwen geleide vakbond met een sterke ledenbasis in de regio, heeft eisen bij H&M ingediend. Hier is drie maanden later nog steeds niet serieus op gereageerd. Fashion Action stelt dat de dood van Jeyasre onderdeel is van structureel probleem in de kledingindustrie. Geweld tegen vrouwen wordt gebruikt als middel om te intimideren.

Woordvoerder Robin zegt: “vrouwen die hun stem laten horen, worden vaak bedreigd, geslagen, ontslagen, verkracht of zelfs vermoord. Deze giftige patriarchale structuren in fabrieken wereldwijd vernietigen letterlijk mensenlevens. De kledingindustrie is hiervoor verantwoordelijk, en moet zorgen dat dit stopt. Daarom komen wij in actie.”

Internationaal protest

Niet alleen bij de winkels, maar ook online wordt er actie gevoerd om te vragen waarom H&M niets doet om Jeyasre’s familie te helpen en geweld tegen vrouwen tegen te gaan, daarbij gebruiken ze de hashtag #justiceforjeyasre. Daarmee sluiten ze zich aan bij de internationale actie van ukjusticeforjeyasre.org en andere internationale Fashion Action groepen, die in onder meer Frankrijk, Engeland en Duitsland actie voeren.

Wat eist Fashion Action?

– Zorg dat Jeyasre’s ouders eerlijke compensatie ontvangen.
– Bied bescherming aan Jeyasre’s familie en collega’s die bedreigd worden.
– Steun volledige vakbondserkenning van de TTCU en vrijheid van vereniging voor werknemers.
– Loop niet weg bij Natchi Apparel.
– Teken een afdwingbare en bindende overeenkomst om gendergerelateerd geweld in de productieketen te beëindigen.

Iedereen kan meedoen met de actie

Op 1 april 2021 is het precies drie maanden geleden dat Jeyasre Kathiravel vermoord is. Bezorgde burgers kunnen online meedoen met de actie:

– Vraag H&M om verantwoording op hun sociale media.
– Deel informatie op sociale media met #JusticeForJeyasre en tag H&M.
– Maak een protestbord, fotografeer jezelf bij een H&M winkel, en deel deze foto.
– Sluit je aan bij XR Mode Rebellie als je vaker in actie wilt komen tegen de misstanden in de kledingindustrie.

Rebellen die meedoen aan de wake zullen zich houden aan de coronamaatregelen.

FINAL STENCIL JEYASRE

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR