Extinction Rebellion geeft lunch-concert in ING-hoofdkantoor in Amsterdam Bijlmer

20/02/2024

ING medewerkers die zich verdrietig of wanhopig voelen door het fossiele beleid van ING zijn uitgenodigd om mee te zingen

Vandaag, op dinsdag 20 februari om 12.00 geeft Extinction Rebellion een optimistisch lunch-concert in de hal of kantine van het ING-hoofdkantoor op de Bijlmerdreef 106 in Amsterdam. De vierkoppige zanggroep Las Optimistas¬†zingt, gewapend met een megafoon en begeleid door een twaalfkoppige brassband, het nummer ‘Noodgeval’. ING-medewerkers die zich moedeloos voelen onder het fossiele financieringsbeleid van ING worden van harte uitgenodigd mee te zingen. De actie is onderdeel van dezelfde campagne als de A10-blokkades.

Een korte impressie van het concert is hier te zien: https://twitter.com/NLRebellion/status/1759904819177771376

Woordvoerder Let de Jong: “Grootvervuiler ING heeft aangekondigd nog 16 jaar door te gaan met het financiering van de fossiele industrie. Dit is een regelrechte catastrofe voor het leven op aarde en in strijd met het Parijs Akkoord dat ING zegt te ondersteunen. Omdat het¬†soms moeilijk is om de moed erin te houden, zeker voor medewerkers van ING, geven wij vandaag een optimistisch lunch-concert. ING-medewerkers zijn van harte uitgenodigd om mee te zingen en natuurlijk ook om samen met ons de A10 te blokkeren op zaterdag 24 februari om 12:00 uur.”

Tekst van het lied ‘Noodgeval’¬†
‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚Äč‚ÄčIk droom elke nacht van een leefbaar klimaat
Maar vandaag, zijn we ten einde raad
Ik ben zo bang voor wat er gaat komen
Jij gaat door en vernietigd mijn dromen
We staan daarom op de A10

Jij doet alsof het je veel boeit, maar je bent geslepen
Want als er niets te halen valt, ben je verdwenen

Refrein:
Dit is een noodgeval
De wereld staat in brand
Dit is een noodgeval
Dit is je allerlaatste kans
I-N-G, N: stop fossiel
I-N-G, spaar ons dan

Bankier, de planeet kan het nauwelijks aan
Maar je boort nog (maar door)
En legt infra aan (nee, nee, nee, nee, nee)

Bankier, ik kan enkel en alleen nog maar
Denken aan nu, het is met ons gedaan
Dus stap nu op, of sta nu op, ik heb je nodig
Zorg ervoor dat je snel stopt, je hebt de aarde gebroken

Refrein

ING drukt ons op het hart: “Ik ga je redden”
(Maar ik denk niet dat die het meent)
Je bouwt een aantal windmolens en gaat weer verder
(met investeren in fossiel)
Die 2 graden komt dichterbij
Dit moet een delirium zijn
Want de oorzaak, Ma: dat ben jij

Refrein

ING grootste Nederlandse financierder van de fossiele industrie
Het klimaat bevindt zich in de grootst mogelijke noodtoestand. Iedere dag raken 20.000 kinderen ontheemd door weergerelateerde rampen.[1] 2023 was het heetste jaar ooit gemeten.[2]

De huidige fossiele voorraden in productie brengen de wereld over de twee graden opwarming. Niet alleen kunnen er geen nieuwe fossiele projecten meer bij, ook bestaande projecten moeten worden gestopt. ING onderschrijft het klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken om onder de 1,5 graden opwarming te blijven en beloofde daarom in 2022 te stoppen met de financiering van nieuwe olie- en gasprojecten. Maar de bank heeft een achterdeur gevonden om de fossiele industrie toch nog steeds van geld te voorzien voor nieuwe projecten. Dit doet ING via obligaties. In 2021 heeft ING zo zelfs meer geld binnengeharkt voor de fossiele industrie dan in 2020.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR