Extinction Rebellion houdt 9 april grote disruptieve actie in Den Haag

08/04/2021

Vrijdag 9 april 2021 voert Extinction Rebellion (XR) disruptief actie op een geheime plaats in Den Haag. Onder het motto ‘Geen gelul, nu naar nul’ voetballen actievoerders als ‘politici’ voor FC Aardkloot. Wat blijkt? Geen enkele politicus scoort voor het klimaat! De boodschap is duidelijk: terwijl Rutte wankelt, eist XR dat het nieuwe kabinet doet wat nodig is om burgers te beschermen. Het formatieakkoord moet de vernietiging van biodiversiteit stoppen en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen naar netto nul in 2025. Dit kabinet is het laatste dat het verschil kan maken. De actie is onderdeel van de Lenterebellie en vormt de aftrap van de Aardeparade die een week lang van stad naar stad trekt. 

Het nieuwe kabinet moet doen wat nodig is

Zowel KNMI als duizenden wetenschappers geven aan dat 1,5 graad opwarming en de bijbehorende catastrofale tipping points mogelijk al over negen jaar worden bereikt. Ondertussen is het in Den Haag ‘business as usual’. Geen van de grote partijen is eerlijk over de klimaat- en ecologische crises, geen van hen doet wat nodig is om de planeet te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De overheid faalt in haar wettelijke zorgplicht. Daarom komt XR met de Lenterebellie in opstand voor het leven. Het nieuwe kabinet moet biodiversiteitsverlies stoppen en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen tot netto nul in 2025. Politici moeten afzien van de focus op politieke haalbaarheid en economische groei, en zich richten op het beleid dat noodzakelijk is om de planeet te behouden voor planten, dieren en mensen.

Grote disruptieve actie in Den Haag

Op vrijdag 9 april komen actievoerders van Extinction Rebellion massaal samen op een geheime plaats in Den Haag. Daar wordt gevoetbald met de Aardkloot. Een deel van de actievoerders beeldt politici als voetballers voor de club FC Aardkloot uit, de rest moedigt als supporter de ‘politici’ aan te scoren, onder het motto ‘Geen gelul, nu naar nul’. Helaas scoort geen enkele ‘politicus’ voor FC Aardkloot! Naast de voetbalwedstrijd houdt XR een ‘toxic system rave’ en is er muziek van het Zeemanskoor. Ook de Red Rebels zijn aanwezig.

De Aardeparade: 10-16 april in verschillende steden, 17-18 april digitaal! 

Van zaterdag 10 april tot en met vrijdag 16 april trekt de Aardeparade door Nederland. Het programma wordt nog aangevuld, maar de volgende steden staan vast: Utrecht (10 april), Amsterdam (11 april), Rotterdam (13 april), Nijmegen (14 april), Den Haag (16 april). In iedere stad vinden opvallende demonstraties plaats met theater, muziek en andere creatieve activiteiten. In Amsterdam treedt Hang Youth op (‘Ik geef een nier voor geen Rutte IV’), in Nijmegen spreekt milieudeskundige Johan Vollenbroek en in Den Haag staat Black Lives Matter op het programma. De Aardeparade eindigt digitaal (17 en 18 april), zodat iedereen die er niet bij kon zijn, kan meegenieten. Net als vorige acties zijn ook deze coronaproof; rebellen dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR