Extinction Rebellion kondigt lockdown Schiphol aan

16/12/2020

Actievoerders blokkeren luchthaven, eisen stop uitzonderingspositie luchtvaart

Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeren vrijdag 18 december vanaf 10.00 uur de toegang tot de terminals op Schiphol. De actiegroep grijpt de voorkeursbehandeling van Schiphol in de coronacrisis aan om aandacht te vragen voor de algehele uitzonderingspositie van de luchtvaart.

Zo mag Schiphol de stikstofnormen blijven overschrijden, hoeft zij geen milieuvergunningen aan te vragen en wordt er geen belasting op kerosine geheven: met dat laatste loopt Nederland €3.2 miljard belastinginkomsten per jaar mis. Bovendien zijn luchtvaartmaatschappijen de grote ontvangers van de NOW-regeling en staatssteun, maar kreeg bijvoorbeeld KLM topman Ben Smith een bonus van bijna 770.000 euro.

Reizigers niet het doel
Extinction Rebellion richt zich met deze actie op het kabinet, de Schiphol Group en de voorrangspositie die het bedrijf in de klimaatcrisis toebedeeld krijgt. Het is niet de bedoeling van de actiegroep individuele reizigers dwars te zitten. Ondanks de strenge lockdown blijft de luchthaven open. Hierover heerst ook veel verontwaardiging in de samenleving: uit een peiling van NH Nieuws blijkt dat 65% van de respondenten voor sluiting is.

Met twee maten meten
Armando van Vlastuin is één van de rebellen: “Dit is tekenend voor een overheidsbeleid dat de financiële gezondheid van bedrijven boven de gezondheid van burgers zet. Geen lockdown, geen kerosinetaks, wél miljardensubsidies. Nergens worden zoveel uitzonderingen gemaakt als voor de luchtvaart. Als de overheid daar niets aan verandert, dan doen wij het.”

Uitzonderingspositie, ondanks het Parijs-akkoord
Terwijl andere sectoren met veel arbeidsplaatsen, zoals de bouw, een directe stop wordt opgelegd om binnen de stikstofnormen te blijven, mag Schiphol doorgroeien. Zo wordt in de luchtvaartnota akkoord gegeven op de doorgroei naar 780.000 vluchten in 2050, terwijl in het Parijs-akkoord is afgesproken voor 2050 met 95% te verminderen. Luchtvaart is nu al verantwoordelijk voor meer dan 5% van de opwarming, met alle catastrofale gevolgen van dien.

Van Vlastuin: “Extinction Rebellion eist een volledige lockdown van Schiphol, nu én in de toekomst. Schiphol is één van de grootste vervuilers van Nederland, en alle kosten hiervan worden afgewenteld op de samenleving. We zitten midden in de klimaatcrisis. Wetenschappers waarschuwen al lange tijd dat we afstevenen op een opwarming van de aarde van 3 à 4 graden, waardoor het onleefbaar wordt op onze planeet. De overheid heeft een zorgplicht voor de Nederlandse burgers en moet nu actie ondernemen.”

Daarom verzoeken wij het kabinet en de luchtvaartsector om in te gaan op onze eisen:
1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen.
2. Doe wat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen op een rechtvaardige manier naar netto nul te brengen in 2025.
3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad.

Deze actie van Extinction Rebellion is, net als alle voorgaande volledig coronaproof. We vragen rebellen zich te houden aan de maatregelen zoals anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen. Bezorgde burgers die zich willen aansluiten bij de actie kunnen op de hoogte blijven via https://t.me/LockdownSchiphol

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR