Extinction Rebellion kondigt nieuwe actie aan bij Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

27/10/2020

Extinction Rebellion gaat op 17 november opnieuw actie voeren bij ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. De groep eist dat de subsidies aan fossiele brandstoffen onmiddellijk worden stopgezet en de middelen worden geïnvesteerd in duurzaam beleid. Tijdens het vreedzame protest zullen zij met verwijderbare teksten op de raampartij van het ministerie aandacht vragen voor de schade die met de subsidies wordt aangericht. Op 20 oktober werden 7 rebellen gearresteerd nadat zij de hele dag vreedzaam de lobby van het ministerie hadden bezet. Daarnaast heeft de groep een nieuwe eis toegevoegd: directe vrijgave van de zogenaamde Shell Papers.

Na een zomer vol hittegolven en mega-bosbranden, maken wetenschappers zich op dit moment ernstig zorgen omdat het zeeijs bij Siberië niet meer aanvriest. Hoewel de klimaatcrisis steeds verder escaleert wordt de fossiele sector in Nederland jaarlijks nog altijd met 4,5 miljard euro ondersteund, zo schreef minister Wiebes in september in een kamerbrief[1]. Volgens een onderzoek[2] van Milieudefensie gaat het om nog veel meer geld, 8,3 miljard. “We zijn sinds onze bezetting al een week verder en minister Wiebes heeft nog steeds geen subsidiestop aangekondigd, zoals we geëist hadden. Dat betekent dus dat we opnieuw vreedzaam in actie komen, ”zegt Lucas Winnips, woordvoerder van Extinction Rebellion. Daarnaast eist de groep nu ook de vrijgave van alle overheidsdocumenten over Shell sinds 2005, een WOB-verzoek dat is gedaan door een aantal onderzoeksjournalisten, de zogenaamde Shell Papers.“De Nederlandse bevolking heeft het recht om te weten wat onze overheid allemaal vóór en mét Shell gedaan heeft. Dat is niet alleen iets voor journalisten. Dat gaat ons allemaal aan,”zegt Winnips.

Klimaatschade

Nadat ze op 20 oktober een dag lang de lobby bezet hielden, gaan de rebellen nu op straat voor het ministerie actievoeren. Er gaat nog altijd meer belastinggeld naar subsidies voor de fossiele sector dan naar klimaatbeleid. De schade die dit tot gevolg heeft, komt op 17 november op het raam van het ministerie te staan. De volledige raampartij aan de Prins Clauslaan zal onderhanden genomen worden. De groep zal de teksten 24 uur laten staan en de volgende dag zelf weer verwijderen. Alleen al in Nederland overlijden jaarlijks meer dan 20.000 mensen voortijdig als gevolg van luchtvervuiling en de Waddenzee als getijdezee wordt al als verloren beschouwd vanwege de toekomstige zeespiegelstijging.

Verboden

Op 12 oktober werd een protest voor het ministerie over de aanwezigheid van grootvervuiler Shell op klimaatdag verboden door burgemeester Van Zanen van Den Haag. “Meneer Van Zanen heeft duidelijk laten zien dat hij de belangen van de fossiele industrie, boven onze burgerrechten stelt. Daarmee heeft hij zijn autoriteit verloren. Met een eventueel verbod zullen we geen rekening houden,”zegt Winnips. Extinction Rebellion heeft geen politiebegeleiding nodig. “Uiteraard houden we ons aan de corona-regels. De raampartij is groot genoeg om voldoende afstand te kunnen houden. “ Ook de VN heeft al meerdere malen opgeroepen om te stoppen met subsidiëren van de fossiele sector.

 

[1] https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/09/14/kamerbrief-over-financiele-prikkels-voor-fossiele-brandstoffen-in-nederland

[2] https://milieudefensie.nl/actueel/absurd-nederland-steunt-grote-vervuilers-met-8-miljard-euro-per-jaar

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR