Extinction Rebellion negeert verbod: A10-blokkade gaat door

21/02/2024

‘A10-blokkade is veilig en verantwoord, ING’s fossiele financiering is dat niet.’    

Op zaterdag 24 februari 2024 vanaf 12:00 uur blokkeert Extinction Rebellion voor de tweede keer de A10 ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor “De Schoen” in Amsterdam. Ondanks een dringende oproep van burgemeester Halsema gaat de blokkade door. De rebellen eisen dat ING per direct stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. Naar verwachting zal deze tweede A10-blokkade net zo veilig en verantwoord verlopen als de eerste.

Woordvoerder van Extinction Rebellion, Let de Jong: “2023 was het heetste jaar ooit gemeten, we zien klimaatramp op klimaatramp. Toch volhardt ING in zijn fossiele beleid. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro fossiele financiering aangejaagd. Daarom hebben wij geen andere keus. Verboden of niet: op zaterdag 24 februari om 12:00 uur blokkeren wij de A10. We gaan ervan uit dat de gemeente de weg alsnog zal afzetten, net als op de A2 is gebeurd.[1]”


Woordvoerder Tessa Madeira van XR Rebels of Colour, die meedoen met de A10-blokkade: “Met ING’s financiering veranderen bedrijven gemeenschappen van kleur in ‘opofferingsgebieden’, waar huizen en bestaansmiddelen worden vernietigd zonder compensatie, kankerverwekkende chemicaliën in drinkwater worden gedumpt en land wordt opengereten voor rijkdom die de bewoners nooit te zien krijgen. Kolonialisme en vernietiging van de natuur gaan hand in hand, gefinancierd met Nederlands spaargeld via ING. In 2023 financierde ING bedrijven die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen met 7 miljard dollar.[2] Het Israëlische gas- en oliebedrijf Delek, klant van ING, wint gas in betwiste gasvelden bij Gaza. Een van de redenen voor de huidige genocide in Gaza is dat Israël controle wil over deze gasvelden.”

Demonstraties op de A10: gemeente moet faciliteren
De eerste A10-blokkade, op zaterdag 30 december 2023, verliep veilig en verantwoord, ondanks de weigering van de gemeente Amsterdam om de weg af te zetten en zo de demonstratie te faciliteren. Het dichtbijgelegen VUMC liet weten dat ambulances geen hinder ondervonden van de actie. Ook voor het overige verkeer bleef de overlast beperkt. Dit betekent dat de gemeente ook dit soort demonstraties gewoon kan faciliteren, de A10 is wel vaker gesloten voor gebruik. In augustus 2023, bijvoorbeeld, was dit deel van de A10 acht dagen dicht wegens werkzaamheden.[3] En in 2025 zal 15 kilometer van de A10 afgesloten worden voor de viering van het 750 jarig bestaan van Amsterdam.[4]

Stop Fossiele Financiering
Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen ging het in 2022 nog steeds om 5,2 miljard dollar[5], zo maakte de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack bekend. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. Hiermee jaagt ING de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt zo een bedreiging voor de veiligheid, welzijn en volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten.

Bronnen
[1] https://www.nu.nl/binnenland/6300364/a2-bij-belgische-grens-uit-voorzorg-afgesloten-wegens-demonstratie-boeren.html
[2] https://paxvoorvrede.nl/wp-content/uploads/import/2022-12/2022_11_29_DBIO%20report.pdf
[3] https://www.rwsverkeersinfo.nl/nieuws/werkzaamheden-a10-zuid-8-dagen-verkeershinder-verwacht/
[4] https://amsterdam750.nl/groot-feest-op-de-ring-a10/
[5] https://www.bankingonclimatechaos.org/MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR