Extinction Rebellion NL sluit zich aan bij Protestival// Debuut: Nederlandse Red Rebels slaan alarm met een optreden tegen de oneindige groei van Schiphol

14/12/2019

Persbericht
Voor onmiddellijke publicatie

Extinction Rebellion NL sluit zich aan bij Protestival// Debuut: Nederlandse Red Rebels slaan alarm met een optreden tegen de oneindige groei van Schiphol

Honderden rebellen van Extinction Rebellion NL sluiten zich zaterdag aan bij het Protestival op Schiphol. Vanaf 13.00 uur is daar ook het debuut optreden van de Nederlandse tak van de Red Rebels. De pantomime street art groep gaat vanaf morgen rust en compassie brengen naar de klimaatprotesten van Extinction Rebellion NL. De luchtvaart levert een desastreuze bijdrage aan het verergeren van de gevolgen van klimaatverandering. Op Schiphol zullen de Red Rebels in hun performance het STOP-gebaar extra benadrukken om te laten zien dat de oneindige groei van het vliegverkeer niet kan als we een toekomst willen verzekeren voor toekomstige generaties.

Eén actie, één actieconsensus

Het initiatief van het Protestival, de eerste nationale klimaatactie op de luchthaven, is van Greenpeace Nederland. Greenpeace eist van Schiphol een deugdelijk klimaatplan en krimp van het aantal vluchten. Met het Protestival biedt Greenpeace Nederland een platform aan meerdere bewegingen, maar ook aan bewoners uit de omgeving om hun stem op Schiphol te laten horen. ‘We merkten in de afgelopen weken dat rebellen uit het hele land achter de doelen van het Protestival staan en mee willen doen’, zegt woordvoerder Egbert Born, ‘Vandaar dat we ons publiekelijk aansluiten. Wat onze deelnemers doen is geen ‘afzonderlijke’ actie, we doen mee omdat het nodig is en staan volledig achter de actieconsensus en vreedzame actievorm die Greenpeace heeft gekozen.’ Op de website van Greenpeace is het hele programma te zien.

Performance Red Rebels

Op het Protestival gaat ook voor het eerst de Nederlandse tak van de XR Red Rebels groep optreden. De XR Red Rebels zijn een pantomime street art performance groep. ‘Wat wij gaan doen is met onze voorstelling rust en compassie brengen naar de klimaatprotesten van Extinction Rebellion NL’, zegt initiatiefnemer Roel Hazendonk, ‘De klimaatcrisis is gemakkelijk rationeel te verklaren. Pas als je je er emotioneel mee gaat verbinden zet het tot actie aan. Het rood van de kostuums staat voor het bloed dat we gemeen hebben met alle levende wezens en het gevoel voor alarm voor dat passend is bij de klimaatcrisis.’

Het rood staat volgens de initiatiefnemer ook voor het benadrukken van gevoel. ‘De Red Rebels zijn bovenal een groep die liefde en medeleven uit willen dragen. Naast alles wat er verder aan de hand is, is de ecologische en klimaatcrisis ook iets heel verdrietigs’, zegt Hazendonk, ‘De Red Rebels zullen zowel verdriet, alarm, als ook de overwinning die bij een protest hoort in de emoties uitdrukken in hun performance.’ Het optreden start op zaterdag in de buurt van het podium van de ondersteunende manifestatie. De Red Rebels trekken daarna rond langs alle plekken waar het Protestival zich op zaterdag en zondag manifesteert.

Het stop-gebaar

Op Schiphol gaan de Red Rebels het stop-gebaar extra benadrukken om te laten zien dat de oneindige groei van het vliegverkeer niet kan als we een toekomst willen verzekeren voor toekomstige generaties. De eerste Red Rebels groep is gevormd door XR Bristol in het Verenigd Koninkrijk en kreeg al snel navolging in de andere landen waar Extinction Rebellion actief is.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR