Extinction Rebellion onthult roze olifant in de Tweede Kamer

16/12/2021

Leden van Extinction Rebellion hebben vandaag actiegevoerd in de Tweede Kamer tijdens het debat over het coalitieakkoord. Vanaf de publieke tribune lieten zij in stilte een spandoek met een roze olifant zakken met daarop de tekst: KLIMAATCRISIS = NOODTOESTAND.

Het is verboden in te demonstreren in de Tweede Kamer. De actiegroep vindt dat een belangrijke regel, maar meent deze te moeten overtreden: ‘’Nu politici de laatste afslag naar een leefbare aarde missen, kunnen wij niet anders dan burgerlijk ongehoorzaam in actie komen,’’ zegt woordvoerder Rozemarijn van ‘t Einde. ‘’Dit parlement houdt zich slechts mondjesmaat bezig met de meest ingrijpende crisis die direct ons voortbestaan bedreigt. Zij zou moeten handelen naar de noodtoestand waarin we ons bevinden, maar die noodtoestand blijft vooralsnog de roze olifant in de kamer. Recht doen aan die noodtoestand is geen kwestie van een paar miljarden euro meer of minder. Het betekent dat we een crisisaanpak moeten hanteren en dat de overheid een stevig plan maakt om onder de 1,5 graden opwarming te blijven. Dat plan is er niet. Daarmee laat de overheid het Nederlandse volk en ook de wereldbevolking in de steek.’’

 

Extinction Rebellion heeft de regering meerdere malen opgeroepen om de noodtoestand uit te roepen in verband met de klimaatcrisis, en de bijbehorende noodmaatregelen te treffen. Ook eist Extinction Rebellion dat de Nederlandse overheid per direct stopt met subsidies aan de fossiele industrie.

 

Hoewel de regering bij de COP26 heeft toegezegd een einde te zullen maken aan overheidssteun aan fossiele brandstofprojecten in andere landen, geeft zij zelf nog ruimschoots subsidies aan fossiele projecten in eigen land. Verder vindt Extinction Rebellion dat er zo snel mogelijk een burgerberaad ingesteld moet worden.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR