Extinction Rebellion protesteert bij hoofdkantoor Robeco

12/05/2021
Activisten eisen dat Robeco tegen Shell’s vernietigingsplan van toenemende olie- en gasproductie stemt tijdens algemene vergadering

Vandaag, op woensdag 12 mei protesteren activisten van Extinction Rebellion (XR) bij het hoofdkantoor van Robeco op Weena in Rotterdam. XR eist dat Robeco, een belangrijke investeerder in Shell, zich verzet tegen Shells vernietigende plannen om almaar meer olie en gas te winnen. Robeco heeft een stem in de beslissingen van Shell en is daarmee medeverantwoordelijk voor dit destructieve beleid. Op dinsdag 18 mei vindt Shell’s algemene vergadering plaats, een vergadering waar Robeco voor of tegen Shell’s energietransitie plan kan stemmen. XR laat Robeco weten dat de wereld kritisch meekijkt. Een stem vóór Shell’s plannen is een stem tegen een leefbare aarde, tegen de levens van planten, dieren en mensen.

Robeco medeverantwoordelijk voor destructieve plannen van Shell
Terwijl de aarde dag na dag opwarmt, worden de gevolgen van de klimaat- en ecologische crises steeds zichtbaarder: hittegolven, orkanen, bosbranden en het uitsterven van miljoenen plant- en diersoorten. Ondanks de rampzalige toestand van de natuur, doen investeerders zoals Robeco alsof er niets aan de hand is. Sterker nog, zij blijven Shell’s vernietigende beleid steunen, met hun stem en hun miljarden. XR protesteert tegen deze schandalige gang van zaken. Niet alleen grootvervuilers zelf zijn verantwoordelijk voor de erbarmelijk staat van de aarde, ook hun financiers gaan niet vrijuit. Daarom vraagt XR aandacht voor Robeco’s daden en eist zij dat Robeco in Shell’s algemene vergadering stemt voor een leefbare aarde voor huidige en toekomstige generaties.

Protest voor het hoofdkantoor van Robeco
Het protest van XR vindt deze ochtend plaats bij het hoofdkantoor van Robeco. Activisten dompelen zichzelf onder in een biologisch afbreekbare substantie die op olie lijkt, en laten zich vallen op een banner met de tekst: “Robeco. Stop Shells Extinction Plan”. Natuurlijk ruimen zij alles zelf weer op, in tegenstelling tot grootvervuilers. XR eist dat bedrijven zoals Robeco doen wat nodig is om klimaatverandering en het uitsterven van soorten tegen te gaan.
Woordvoerder XR: “Toen ik Shell’s nieuwe klimaatplan zag, voelde ik me hopeloos: weer een lijst acties die ambitieus lijken, maar totaal onvoldoende zijn; een vorm van ‘greenwashing’. Ik kan Shell’s koers niet veranderen, maar Robeco kan dat wel. Het kan tegen Shell’s klimaatplan stemmen en is medeverantwoordelijk voor de toekomst van onze planeet. Wij burgers houden scherp toezicht op de keuzes die het maakt.”

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR