Extinction Rebellion protesteert bij vliegtuig naar Barcelona op vliegveld Eindhoven

30/09/2020

Op woensdag 30 september voerde Extinction Rebellion Brabant actie op vliegveld Eindhoven om in actie te komen tegen extreem goedkope vliegtuigtickets en de lakse houding van de Nederlandse overheid omtrent de vervuilende luchtvaart. Vlak voor het boarden rolden zeven rebellen bij het Ryanair vliegtuig naar Barcelona een spandoek uit met de boodschap ‘Eindhoven-Barcelona €7,99 – Klimaat betaalt’.


Vervuilende sector
Luchtvaartmaatschappijen betalen nog altijd geen accijns voor kerosine en er zit geen btw op vliegtickets, terwijl dat wel op trein- en buskaartjes zit. Het beleid van onze luchthavens draait vooral om de vraag hoe ze kunnen groeien, niet óf ze nog wel moeten groeien. Ondanks de coronacrisis waar we ons in bevinden gaat het aantal vluchten gestaag door en de CO2-uitstoot daardoor ook.

Tot nu toe valt de luchtvaartsector met hun aanzienlijke CO2-aandeel buiten alle klimaatverdragen. In 2019 voerde XR ook al actie tegen de luchtvaart, samen met Greenpeace tijdens het Protestival op Schiphol. Daarnaast tekenden duizenden bezorgde burgers de Geen Poen Zonder Plan campagne om te protesteren tegen de staatssteun voor grootvervuilers als KLM. In plaats van het subsidiëren van de luchtvaart pleit XR voor aanzienlijk meer investeringen in goede, snelle en betaalbare treinverbindingen binnen Europa.

In tijden van klimaatcrisis kunnen we de uitbreiding van Schiphol en het voortdurende gebruik van belastingvrije fossiele brandstoffen niet accepteren. Zelfs als we voorgenomen maatregelen uitvoeren warmt de aarde op met 1,5 graad met alle desastreuze gevolgen van dien. We hebben geen tijd te verliezen.

De actie op luchthaven Eindhoven werd coronaproof uitgevoerd, de rebellen hielden afstand en droegen mondkapjes. Ze deelden ook flyers uit. De vlucht liep geen vertraging op en de rebellen zijn op verzoek van de Koninklijke Marechaussee vertrokken. Er zijn geen arrestaties verricht.

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR