Extinction Rebellion protesteert in congrescentrum NBC in Nieuwegein tijdens Dag van het Klimaatakkoord

01/11/2021
Op maandag 1 november voert Extinction Rebellion (XR) actie in congrescentrum NBC (Blokhoeve 1, Nieuwegein), waar de Dag van het Klimaatakkoord wordt gehouden. De actievoerders, die zich als deelnemers hebben ingeschreven voor het congres, zijn in survival bags op hinderlijke plaatsen gaan liggen, zodat de overige deelnemers over hen heen moeten stappen. De boodschap is duidelijk: “Dit akkoord gaat ons niet redden; we worden allemaal klimaatvluchteling!”. Naar aanleiding van de actie heeft Ed Nijpels toegezegd om 12.30 uur met XR in gesprek te gaan over het uitroepen van de klimaatnoodtoestand.
   

Klimaatcrisis beheersbaar?

De Dag van het Klimaatakkoord wordt georganiseerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is bedoeld voor alle partijen die bij het Klimaatakkoord betrokken zijn. Extinction Rebellion protesteert tegen deze dag, omdat het programma de indruk wekt dat de klimaatcrisis beheersbaar is door de groei-economie wat te vergroenen. Schadelijke economische praktijken krijgen een groen jasje en er worden technische oplossingen aangedragen waarvan de haalbaarheid – zeker op mondiaal niveau – niet is aangetoond.
Het Planbureau voor de Leefomgeving berichtte onlangs dat Nederland achterblijft bij de gestelde kabinetsdoelen. Ook met de 7 miljard euro van Prinsjesdag is het onzeker dat het kabinet de noodzakelijke CO2-reductie haalt. XR eist dat de regering doet wat nodig is, waarbij een leefbare toekomst de allerhoogste prioriteit heeft. Hoe de energietransitie op een rechtvaardige manier moet verlopen, moet bepaald worden door een Burgerberaad Klimaat en Milieu, dat zich door deskundigen laat informeren. Ook De Raad van State eiste recent dat het kabinet onmiddellijk ingrijpt. “De aanpak van de klimaatcrisis en de noodzakelijke energietransitie kunnen niet in de wacht worden gezet”, zegt RvS-vicepresident Thom de Graaf.


Extinction Rebellion ligt dwars

Aan het begin van de Dag van het Klimaatakkoord meldden de actievoerders zich, net als alle andere deelnemers, tijdens de inloop tussen 9.00 en 10.00 uur. Eenmaal in de lobby zijn zij op strategische plaatsen gaan liggen in survival bags en tonen bordjes met de tekst: “IEDEREEN DOET WAT is kansloos zonder actie overheid”. De klimaatburgemeester van Olst-Wijhe, Mirjam Burema, geeft een speech waarin ze de eisen uiteenzet. Ook delen de actievoerders flyers uit om hun burgerlijke ongehoorzaamheidsactie toe te lichten. Woordvoerder Trees Lammers: “Nog steeds subsidieert onze overheid de fossiele industrie in binnen- en buitenland voor 17,5 miljard. Stop dat geld in de transitie naar een duurzame economie. De koers van dit klimaatakkoord stort ons in de afgrond. Op een onleefbare aarde worden we allemaal klimaatvluchteling. Het gaat niet meer om leven, maar om overleven. Wij liggen hier dwars om onze eisen kracht bij te zetten.” Naar aanleiding van de actie heeft Ed Nijpels toegezegd om 12.30 uur met XR in gesprek te gaan over het uitroepen van de klimaatnoodtoestand.

Zie ook de live stream op Instagram: https://www.instagram.com/extinctionrebellionnl/

Foto’s: Eeke Ane de Ruig

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR