Extinction Rebellion protesteert op 12 juni in Amsterdam met internationale ‘Rebellion of One’

10/06/2021

Krachtig solo-protest tegen falend overheidsbeleid van de G7 en andere welvarende landen

Zaterdag 12 juni vanaf 12.00 uur voert Extinction Rebellion (XR) actie op meerdere plaatsen in Amsterdam met het bijzondere solo-protest ‘Rebellion of One’. Dit is een burgerlijke ongehoorzaamheidsactie waarbij een rebel helemaal alleen een weg blokkeert. In Amsterdam protesteren tientallen rebellen op verschillende plekken op deze manier, terwijl nog veel meer rebellen door heel Europa hetzelfde doen. Met de Rebellion of One vragen de rebellen aandacht voor het persoonlijke verhaal in de klimaat- en ecologische crises. Zij dragen een sandwichbord met op de voorkant hun persoonlijke zorg/angst en op de achterkant de angst van een persoon die leeft in het mondiale Zuiden, waar deze crises ongekend hard toeslaan.

Wereldwijde noodtoestand, niet morgen maar nu

De klimaat- en ecologische crises zijn een wereldwijd probleem, voornamelijk veroorzaakt door welvarende landen. Mensen in het mondiale Zuiden ondervinden dagelijks de gevolgen. Zij worden getroffen door natuurrampen, hun leefgebieden en leefwijzen worden vernietigd, hun toekomst en die van hun kinderen staan op het spel. Ook in Nederland groeien de problemen met droogte en stortbuien en bezwijken mensen aan hittegolven: het RIVM meldt dat 1 op de 3 van onze hittedoden het gevolg is van de klimaatcrisis. Ondertussen nemen de G7, zeven van de grootste economieën van de wereld, nog altijd onvoldoende maatregelen tegen de desastreuze opwarming van 3 graden waar we op afstevenen. XR weigert machteloos toe te kijken, terwijl regeringen doen alsof er niets aan de hand is. Deze noodtoestand vraagt om krachtig ingrijpen.

Internationale Rebellion of One, een kwetsbare én krachtige actie

Tijdens deze Rebellion of One blokkeert een rebel alleen een weg of straat in Amsterdam, terwijl rebellen op andere plekken in de stad en in Duitsland, Tsjechië, België, Italië en Frankrijk hetzelfde doen. De actie is coronaproof. Al eerder, op 9 maart, blokkeerden rebellen in hun eentje wegen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Delft, Amersfoort en Eindhoven.

Rebellion of One acties hebben door hun persoonlijke kwetsbaarheid een ontregelend effect op omstanders. Het zet ze aan het denken over hun eigen verantwoordelijkheid. Een van onze rebellen:

“Het is heel erg eng om te doen. Maar we zitten in een noodtoestand. Als ik mijn lichaam moet gebruiken om de straat te blokkeren zodat daar aandacht voor komt, dan ben ik bang genoeg om dat te doen.”

Klik hier voor een filmpje met voorbeelden van de ‘Rebellion of One’ uit het Verenigd Koninkrijk.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR