Extinction Rebellion protesteert voor zevende keer bij ministerie EZK tegen subsidies fossiele brandstoffen

21/02/2021

Actievoerders verkleden zich als de rebellen die gebiedsverbod kregen

Extinction Rebellion (XR) heeft vandaag een flitsprotest gehouden bij het ministerie van Economische zaken en Klimaat in Den Haag. De groep protesteert voor een beëindiging van de subsidies op fossiele brandstoffen en de vrijgave van de overheidsdocumenten over Shell. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat er jaarlijks 17,5 miljard euro staatssteun naar fossiele brandstoffen gaat in plaats van 4,5 miljard, zoals voormalig minister Wiebes schreef in een brief aan de kamer. De rebellen waren verkleed als de 8 Van ’t Wout, de rebellen die een gebiedsverbod hebben gekregen na eerdere vreedzame acties.

De wereld verkeert in een klimaatnoodtoestand, maar nog steeds worden er minimaal vier keer zoveel financiële middelen besteed aan fossiele brandstoffen als aan klimaatbeleid. XR voert hiertegen al maanden vreedzame acties rondom het ministerie. Zo werd de lobby bezet en werden met afwasbaar krijt de gevolgen van het rampzalige beleid op het raam gezet.

“Zolang deze perverse subsidies er zijn, zijn we nog niet eens echt begonnen met het aanpakken van de klimaatcrisis, ”zegt woordvoerder Mariëtte Groot van XR. “Dit ministerie is op deze manier een gevaar voor de samenleving. Daarom zullen wij hier actie blijven voeren totdat men tot inkeer is gekomen.”De acties werpen hun eerste vruchten af, want inmiddels hebben verschillende partijen al uitgesproken dat ze een stop willen op fossiele subsidies. XR wil ook dat het ministerie de overheidsdocumenten over Shell vrijgeeft, de zogenaamde Shell papers.

Fotomaskers
Bij het vreedzame en coronaproof protest droegen de rebellen maskers met foto’s van de acht rebellen die een gebiedsverbod hebben gekregen. Op 20 januari werden bij een actie 23 rebellen gearresteerd en kregen deze acht (de #8vantwout) een gebiedsverbod opgelegd. “Je kunt mensen die demonstreren tegen de verwoesting van hun toekomst van alles verbieden, maar er zullen dan altijd weer anderen zijn die hun rol overnemen. Vandaag zijn wij dat,” zegt Groot. Op dinsdag 23 februari dient het beroep tegen het verbod. Om daarbij aanwezig te kunnen zijn, moeten de 8 Van ’t Wout overigens een ontheffing aanvragen omdat de rechtbank in het verboden gebied ligt.

Lenterebellie
Vanaf vrijdag 26 februari start XR de landelijke Lenterebellie. Rondom de verkiezingen en de formatie worden in verschillende steden vreedzame, creatieve en disruptieve acties gevoerd die zich richten op de eerste twee eisen van de beweging. XR wil dat de overheid eerlijk is over de klimaat- en ecologische crisis die ons bedreigen en dat de overheid doet wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en uiterlijk in 2025 netto nul broeikasgassen uit te stoten.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR