Extinction Rebellion voert actie bij het pand van de Russische Handelsdelegatie

18/03/2022

Rond 13.00 uur vanmiddag voert Extinction Rebellion actie bij het pand van de Russische Handelsdelegatie aan het Museumplein in Amsterdam. Op de oprijlaan van het bewuste kantoor vindt een performance plaats: twee keurig geklede “bloedvergieters” besmeuren mensen in witte kleding met namaakbloed op theatrale wijze, waarna de “slachtoffers” op de grond blijven zitten en liggen. Er worden speeches gehouden en mensen houden banners vast om de eisen kracht bij te zetten.

Met deze symbolische actie demonstreert Extinction Rebellion tegen de nog steeds intensieve handelsbetrekkingen tussen de Nederlandse overheid en de Russische fossiele industrie. Het is de volgende actie in een reeks acties waarmee opnieuw gehoor gegeven aan een oproep van Extinction Rebellion Oekraïne om door heel Europa de straat op te gaan en tegen de Russische fossiele industrie te demonstreren. Eerder stond Extinction Rebellion al bij het Kantoor van Gazprom Nederland aan het Museumplein te Amsterdam. Gazprom is inmiddels uit dit pand verdwenen.

In de Handelsdelegatie wordt advies gegeven over import- en export projecten, internationale bedrijfsontwikkeling en worden agentschappen voor handelspromotie opgezet. Met name ook voor de Russische fossiele reuzen, zoals Gazprom. Ondanks de klimaatcrisis en de recente gruweldaden van Rusland in Oekraïne doet onze overheid hier og steeds zaken mee. Zo houdt zij onze afhankelijkheid van Russisch gas in stand, omdat het zo winstgevend is. Nederland is maar voor een relatief klein deel afhankelijk van Russisch gas. Door in te zetten op energiebesparing en -transitie kunnen we makkelijk zonder. Aangezien we deze transitie sowieso zo spoedig mogelijk in moeten zetten om onszelf te behouden van de gevolgen van de klimaatcrisis is het te belachelijk voor woorden dat we nog steeds gebruik maken van Russisch gas.

“Door het importeren van Russisch gas financiert onze overheid mede de recente invasie van Oekraïne”, aldus Victor, woordvoerder van Extinction Rebellion. “Wij eisen dat deze regering hier onmiddellijk mee stopt. Wij willen niet betrokken zijn bij de ongekende mensenrechtenschendingen die momenteel aan de gang zijn. Ook willen wij dat onze overheid in gaat zetten op duurzame energie, in plaats van de verloren Russische brandstoffen elders vandaan te halen. Onze eis dat Gazprom Nederland moet verlaten blijft ook nog steeds van kracht.”

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR