Extinction Rebellion voert actie tijdens Formule 1

31/08/2021
Tijdens de Grand Prix Formule 1 race op zondag 5 september komt Extinction Rebellion in actie. Met als motto ‘geen gelul, nu naar nul’ fietsen rebellen en medestanders vanaf 13:00 uur een ‘Formule 0’ race door Zandvoort. Hiermee protesteren ze tegen de excessieve uitstoot van broeikasgassen en de schade aan duinflora en -fauna die het circuit en evenement veroorzaken. De Formule 0 draait om nul uitstoot, maar ook om het behoud van het duingebied en nul impact op de natuur. Bij de Formule 0 is de ‘grote prijs’ dan ook niet voor een zakenprins, maar voor de duindieren en een veilige toekomst.¬†
Extinction Rebellion stelt dat de Grand Prix in Zandvoort het toonbeeld is van de onnodige uitstoot, natuurverstoring en de vriendjespolitiek die onze toekomst bedreigen. Het is onbegrijpelijk dat voor dit fossiele evenement, midden in een kwetsbaar natuurgebied, uitzondering op uitzondering wordt gemaakt. In het weekend van de Grand Prix gaat elke vijf minuten een trein naar Zandvoort, ten koste van treinverkeer in de rest van het land. Scholen in de regio moeten sluiten vanwege verkeersdrukte. De hoeveelheid uitgestoten stikstof is veel hoger dan vergunningen toestaan, om van de overbodige CO2-uitstoot nog maar te zwijgen. De geluidsoverlast is een grote belasting voor mens en dier. Ook gelden de coronamaatregelen in Zandvoort kennelijk niet. Kortom, de Formule 1 krijgt privileges waar andere evenementen niet van durven dromen.

Het recente IPCC AR6 rapport is kraakhelder: de klimaatcrisis is nu. Om kans te houden op een leefbare aarde moeten we binnen enkele jaren de broeikasgasuitstoot terugbrengen naar nul. “Daarom hebben dit soort fossiele feestjes¬†geen plek meer in onze maatschappij,” stelt Chris Julien, √©√©n van de organisatoren van Formule 0. “Er is een cultuuromslag nodig, waar winnen betekent dat je nul uitstoot hebt, de natuur respecteert¬†en¬†prinsen dezelfde verantwoordelijkheden hebben als¬†wij allemaal.”

Klimaatrebellie 11 – 18 oktober
De Formule 0 vindt plaats in aanloop naar de Klimaatrebellie. Van 11 tot 18 oktober organiseert Extinction Rebellion de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsactie voor het klimaat in de Nederlandse geschiedenis. Doordeweeks blokkeert Extinction Rebellion het politieke centrum van Nederland in Den Haag. Extinction Rebellion eist dat de overheid Nederland op een rechtvaardige manier in 2025 klimaatneutraal maakt. In het weekend organiseert Extinction Rebellion een legaal programma waar de beweging samen met andere sociale bewegingen stiltstaat bij de vraag hoe een rechtvaardige transitie eruitziet.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR