Extinction Rebellion voert in zwemkleding actie bij studio’s NOS

13/04/2021

‘De klimaatcrisis is géén gezellig dagje naar het strand’

Rond het middaguur voerde een groep aardebeschermers van Extinction Rebellion in zwemkleding actie bij de studio’s van de NOS in Hilversum. Ze openden een ‘pop-up tentoonstelling’ met de titel ‘De klimaatcrisis in beeld door de NOS’. De tentoonstelling bestond uit foto’s die de NOS zelf gebruikt heeft om verslag te doen van de hittegolf van afgelopen zomer. Met vrolijke foto’s van strandgasten ontkent de NOS de ernst van extreem weer en de klimaatcrisis. Extinction Rebellion wil dat de NOS eerlijk en genuanceerd verslag doet van de klimaat- en ecologische crises. Alle actievoerders droegen naast hun zwemkleding een mondkapje en hielden anderhalve meter afstand.

NOS speelt mooi weer

Terwijl de klimaat- en ecologische crises dag na dag verergeren, speelt de NOS mooi weer. Woordvoerder Jelle de Graaf: “De klimaatcrisis is geen gezellig dagje naar het strand. Toch is dat hoe de NOS extreem weer consequent in beeld brengt. Zelfs bij een artikel over honderden doden als gevolg van de hittegolf van afgelopen zomer werden we getrakteerd op een foto van zonnende strandgangers. Wij verwachten van de NOS dat deze eerlijk en genuanceerd verslag doet over de klimaat- en ecologische crises en hun gevolgen. Dit soort foto’s zet lezers op het verkeerde been.”

XR eist eerlijke verslaggeving met manifest

De actie werd georganiseerd door XR Nieuwsmedia. Dit is een groep journalisten en burgers die zich binnen Extinction Rebellion bezig houden met de rol van de media in het maatschappelijk debat over de klimaat- en ecologische crises. XR Nieuwsmedia eist in een manifest dat de NOS investeert in eerlijk nieuws over de klimaat- en ecologische crises. De Graaf: “We richten ons met deze actie specifiek op de NOS. Als publieke nieuwsvoorziening en belangrijkste nieuwsbron voor de meeste Nederlanders heeft zij een grote verantwoordelijkheid om eerlijk en volledig verslag te doen van de klimaat- en ecologische crises.”

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR