Extinction Rebellion (XR) gaat ring A10 blokkeren vanwege fossiele financiering ING

17/11/2023

ING moet per direct stoppen met alle fossiele financiering

Op zaterdag 30 december 2023 vanaf 12:00 uur blokkeert Extinction Rebellion de A10 ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor “De Schoen” in Amsterdam met de eis: ING, stop direct met alle financiering van, en dienstverlening aan, de fossiele industrie. De A10-blokkade wordt mede-georganiseerd door het campagneteam dat ook verantwoordelijk was voor de A12-blokkades. Extinction Rebellion zal de A10 niet vrijgeven voordat ING stopt met het financieren van klimaatontwrichting. 

Woordvoerder Let de Jong: “Sinds 2021 voert Extinction Rebellion vreedzaam actie tegen het fossiele financieringsbeleid van ING, vooralsnog zonder resultaat. Klimaatrampen volgen elkaar in hoog tempo op, per dag moeten 20.000 kinderen op de vlucht slaan voor extreem weer[1]. Toch jaagt ING maar één ding na: winst voor de aandeelhouders over de ruggen van onschuldige mensen. Op zaterdag 30 december vanaf 12:00 uur blokkeren wij de A10 in Amsterdam. We zullen ervoor zorgen dat heel Nederland te weten komt waar ING mee bezig is. Stop fossiele financiering!”

Stop Fossiele Financiering

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen ging het in 2022 nog steeds om 5,2 miljard dollar[2], zo maakte de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack bekend. ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland. Hiermee jaagt ING de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt zo een bedreiging voor de veiligheid, welzijn en volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten. 

A12-campagne en ING-campagne bundelen krachten
De A10 blokkade wordt mede-georganiseerd door het campagneteam dat de StopFossieleSubsidie blokkades heeft georganiseerd in Den Haag. Tijdens deze campagne heeft XR 35 A12-blokkades georganiseerd, waarbij in totaal meer dan 12.000 mensen zijn gearresteerd. De acties hebben een aanzienlijke verschuiving veroorzaakt in de publieke opinie. Drie kwart van de Nederlanders staat nu achter het uitfaseren van fossiele subsidies en maar liefst een derde staat zelfs achter het per direct stoppen ervan, zoals de eis van XR luidt. Met de aangenomen Tweede Kamer-motie over scenario’s voor de afbouw van fossiele subsidies, zijn de A12-blokkades opgeschort. Het campagneteam heeft zich daarom aangesloten bij het ING-campagneteam van XR.  

Bronnen

[1] https://twitter.com/UN/status/1710324535881543797

[2] https://www.bankingonclimatechaos.org/MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR