FREA(KY) FRIDAY: 25 november 100% korting op de Dam met Extinction Rebellion Fashion Action

24/11/2022

Extinction Rebellion Fashion Action organiseert vrijdag 25 november een kledingruil op de Dam om aandacht te vragen voor de vervuilende en mensonterende kledingindustrie en om tegelijkertijd het alternatief te laten zien. “We hebben namelijk al genoeg”, aldus Rots, mediawoordvoerder. 

100 miljard kledingstukken per jaar geproduceerd

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën op deze planeet: 10% van de broeikasgasuitstoot wordt veroorzaakt door de productie van kleding en schoenen (Europees milieuagentschap, 2019). Per jaar wordt er 67 miljoen ton kleding geproduceerd, dat zijn 100 miljard kledingstukken per jaar. Deze productie is nog steeds aan het groeien en zal na verwachting nog 40 procent meer zijn in 2030. De textielindustrie is verantwoordelijk voor maar liefst 35% van de microplastics in de oceaan.

1 miljard kledingstukken per jaar weggegooid

Terwijl allerlei merken zich achter een duurzaam imago proberen te verstoppen, blijven de activisten van Fashion Action (onderdeel van Extinction Rebellion) kritisch op de productieprocessen en de uitbuiting en vervuiling die daarin plaatsvinden. “Slechts 5 procent van de productieketens is transparant, dus hoe kunnen merken dan überhaupt weten of ze duurzaam zijn of niet?” vraagt Rots zich af. “Greenwashing moet stoppen, overproductie ook. Nederland gooit per jaar wel 300 miljoen kilo kleding weg, 1 miljard kledingstukken. We hebben al die nieuwe kleren dus blijkbaar helemaal niet nodig” zegt woordvoerder Robin Bruisje.

Burgerlijk ongehoorzaam

Naast de kledingruil op de Dam zetten zij ook burgerlijke ongehoorzaamheid in om fast-fashionketens onder druk te zetten hun vervuilende en mensonterende productieproces te laten stoppen.

Programma:

16:00 – 16:15 Speech en Meditation van Fashion Action – Kledingruil geopend

16:30 – 17:00 Mars met Jurk van Afval & aankondiging van de actie

17:15 – 18:15 Toxic System Rave & kledingruil & DJ’s

18:15-18:30 Fashion & health speech

18:45-19:00 Afsluitende speech

Meer informatie:

https://www.fashionaction.nl/

https://www.facebook.com/xrnlfashionaction

https://www.instagram.com/xrnlfashionaction

https://twitter.com/XRNLfashionact

 

 

 

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR