Gisteren was een succes, vandaag gaan we door, ondanks repressie van politie Amsterdam

08/10/2019

Foto: Catharina Gerritsen

Na een succesvolle actie gisteren gaat Extinction Rebellion door // Nieuwe acties staan gepland in Amsterdam // Multinationals worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis // De Politie Amsterdam omsingelt rebellen in het Vondelpark //De overheid moet de belangen van haar burgers behartigen in plaats van enkel en alleen die van de grote bedrijven. Eeuwige economische groei is onmogelijk op een niet meegroeiende planeet.

Gisteren blokkeerden honderden burgers de Stadhouderskade. Na petities, demonstraties en rechtszaken die aan dovemansoren bleken gericht was een blokkade het enige resterende middel. Woordvoerder Chris Julien: ‘Wij zijn gewone burgers in een ongeëvenaard ernstige noodtoestand; we willen dat de overheid ons beschermt tegen de gevolgen van klimaatopwarming. Wij kunnen niet anders dan actie voeren totdat we gehoord worden.’

De Politie Amsterdam trad gisteren nu eens vriendelijk dan weer heftig op. Extinction Rebellion is teleurgesteld over het feit dat sympathisanten die eten kwamen brengen niet de blokkade in mochten, dat de containers met drinkwater ‘s morgens vroeg al werden omgegooid, de toiletten door de politie werden afgesloten en dat demonstranten langer dan toegestaan werden vastgehouden. Met name onze woordvoerders, die ‘s avonds hadden moeten aanschuiven bij De Wereld Draait door werden te lang vastgehouden. Advocaat Willem Jebbink:

“Veruit de meeste demonstranten zijn opgepakt voor overtreding van de Wet openbare manifestaties. Dat is een overtreding op grond waarvan de politie iemand zes uur mag vasthouden. Naar wat cliënten mij hebben verteld over het tijdstip van aankomst in het politiebureau zijn zij vele uren te lang opgehouden. Het openbaar ministerie en de politie behoren zich aan de harde wettelijke termijnen te houden. Het is zeer zorgelijk dat vreedzame demonstranten op deze wijze worden afgeschrikt om opnieuw hun mening te laten horen. De overheid behoort meningsuiting juist te faciliteren en te beschermen.”

Vandaag gaan de acties van Extinction Rebellion door. Er werd in overleg met de Gemeente Amsterdam een locatie voor een familie-vriendelijk kamp gezocht waar geplande activiteiten doorgang hadden kunnen vinden en waar er informatie zou worden gegeven over de klimaatcrisis. Het gaat onder meer om een modeshow, een sessie Ecstatic Dance en een Burgerpanel over de klimaatcrisis. Zo kunnen geïnteresseerden kennis maken met Extinction Rebellion op een positieve en informatieve manier. Maar inmiddels heeft de politie in het vondelpark rebellen omsingeld met ME-bussen, politiebussen en politie te paard. Extinction Rebellion roept de politie op haar intimidatietechnieken die in strijd zijn met het demonstratierecht.

Extinction Rebellion bestaat uit gewone burgers die verantwoordelijkheden hebben en niet in staat zijn elke dag een kruispunt te blokkeren. Woordvoerder Chris Julien: ‘ We zullen vandaag nieuwe acties voeren die gericht zijn op het bedrijfsleven. Met de acties vragen we bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar vooral roepen we de overheid op om op te komen voor de belangen van haar burgers in plaats van voor die van het bedrijfsleven.’

De acties van Extinction Rebellion zijn onderdeel van de internationale actie Rebel Without Borders. Niet alleen in Amsterdam, maar in 60 steden wereldwijd vinden acties plaats. In België heeft XR aangekondigd vreedzaam de paleistuin te bezetten, in Engeland zijn tientallen acties gepland gedurende de week. Overal ter wereld komen burgers op voor het leven op aarde omdat overheden nalaten om hun burgers adequaat te beschermen. Extinction Rebellion wil dat overheden (1) eerlijk zijn over de ernst van de klimaat- en ecologische crisis (2) doen wat nodig is om de klimaatcrisis te beteugelen (3) burgers laten meebeslissen over de oplossingen. Om deze doelen te bereiken gebruikt de beweging geweldloze, directe actie.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR