‘Groene Golf’: Extinction Rebellion blokkeert Bezuidenhoutseweg voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

10/05/2021

Extinction Rebellion houdt vandaag met een ‘Groene Golf’ een creatieve en ontregelende actie op straat voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den haag. De groep eist een stop op de miljardensubsidies voor fossiele brandstoffen en vrijgave van de overheidsdocumenten over Shell. Bijna vijftig rebellen blokkeren de Bezuidenhoutseweg voor het ministerie. Daarnaast is er een blokkade aan het Korte Voorhout. Het is de tiende keer dat Extinction Rebellion actie voert bij het ministerie voor een stop op fossiele subsidies.

In een bliksemactie bezetten ruim vijftig ‘groene’ rebellen vanochtend de Bezuidenhoutseweg. Ook het Korte Voorhout is gblokkeerd. “We zitten in een klimaatnoodtoestand, en de Nederlandse overheid verzaakt zijn zorgplicht om burgers te beschermen. Sterker nog, er gaat elk jaar nog altijd meer dan 17 miljard euro subsidie naar fossiele brandstoffen, ten opzichte van ongeveer 3 miljard naar klimaatbeleid. Die staatsteun moet besteed worden aan duurzaam beleid in plaats van aan klimaatontwrichting. Om dat duidelijk te maken, komen we hier vandaag de boel alvast een beetje vergroenen,”zegt Job Jansen van Extinction Rebellion.

Daarnaast wil Extinction Rebellion openheid over de banden tussen de overheid en Shell. De zogenaamde Shellpapers, waar journalisten al twee jaar geleden een WOB-verzoek over indienden, moeten worden vrijgegeven.

Risico op arrestatie
Bij de eerdere vreedzame acties rondom het ministerie dit jaar werden tientallen rebellen gearresteerd. Acht van hen kregen een gebiedsverbod opgelegd, maar dat werd door de rechtbank ongedaan gemaakt.“Zolang er meer subsidie gaat naar fossiele brandstoffen dan naar klimaatbeleid, zijn we nog niet eens begonnen met de aanpak van de klimaatcrisis. We zijn bereid het risico te nemen om gearresteerd te worden, want dit is een zaak van leven of dood. ”De rebellen laten weten niet te zullen vertrekken totdat hun eisen zijn ingewilligd.

Netto nul broeikasgas in 2025
Extinction Rebellion is een burgerbeweging die met geweldloze acties de overheid wil dwingen in te grijpen in de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion eist dat de overheid eerlijk is over de gevaren van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit, en doet wat nodig is om die te stoppen door onder meer te zorgen voor netto nul uitstoot van broeikasgassen in 2025. Een representatieve vertegenwoordiging van de bevolking moet met een burgerberaad bepalen hoe dat moet gebeuren. De internationale beweging is in 2018 opgericht en groeit snel. Er zijn in Nederland inmiddels al meer dan 40 lokale groepen.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR