XR Almere

Over ons

Sluit je aanWaarom voeren we actie?Column: Een wapperende gele vlag

Sluit je aan

Sluit je aan en kom in opstand voor het leven op onze planeet! Kom naar een kennismakingsavond. Doe mee met een creatieve sessie waarin we vlaggen en shirts bedrukken of buttons maken. Of volg een training (zie Evenementen). Neem contact op en doe mee met een Almeerse of landelijke actie.

De afgelopen tijd hebben we ons op uiteenlopende manieren ingezet voor het klimaat:

 • Elke derde donderdag van de maand is er in Almere een klimaatcafé. Je bent van harte welkom in Café op 2 op het Stadhuisplein, waar je in gesprek kan gaan met anderen die zich zorgen maken over het klimaat.
 • Bij Black Friday-acties — tegen massaconsumptie waarmee roofbouw op de planeet gepleegd wordt — verstopten we kaartjes in fast fashion kleding;
 • In Utrecht deden we mee met de massa-actie tegen de verwoestende bedrijfsvoering van de Rabobank door het Rabo-hoofdkantoor te blokkeren;
 • In het kader van de Hete ING Zomertoer hingen rebellen de vuile was van ING buiten bij het ING-kantoor in Almere-Stad. Omroep Flevoland schreef erover. Net als Omroep Almere.
 • Bij de Greenpeace massa-actie in Velsen-Noord — waar demonstranten de sluiting van de ziekmakende Tata Steel kooksfabrieken eisten — waren we aanwezig in de actie en de supportdemo.
 • De demonstraties en blokkades op de A12 in Den Haag — tegen 30 miljard euro overheidssubsidie per jaar aan de fossiele industrie. Ook op 27 mei waren we erbij;
 • Onze petitie voor een burgerberaad voor het klimaat is succesvol afgesloten. Meer dan 250 mensen ondertekenden de petitie, velen nadat we er aandacht voor vroegen in een demonstratie tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Een werkgroep maakt nu een rondje langs alle raadsfracties. Hierna wordt een burgerinitiatief ingediend bij de gemeenteraad, die het plan voor een burgerberaad voor het klimaat op de agenda moet zetten én er een besluit over moet nemen. Almere Deze Week berichtte erover. Eind juli 2023 werd de petitie aangeboden aan de Almeerse gemeenteraad;
 • Statue Sunday, waarbij we standbeelden blinddoekten — als symbool voor politici en bestuurders die hun ogen sluiten voor de klimaatcrisis;
 • De actie tegen de komst van een giga-datacenter in Zeewolde. Wij hebben de boel weten te blokkeren!!! Ruim 4.500 mensen meldden zich om mee te doen.
  We hebben het gemeentehuis in Zeewolde bezet en het Rijksvastgoedbedrijf geblokkeerd. Uiteindelijk trok Meta zich terug. We hebben gewonnen!
 • Demonstratie bij en bezetting van het ING-bankkantoor in Almere Stad — omdat ING jaarlijks de fossiele industrie financieert met 9 miljard euro;
 • Deelname aan de Schiphol-actie met Greenpeace op 5 november 2022 — massale burgerlijke ongehoorzaamheid om de waanzin van privéjets aan de kaak te stellen;
 • Inspreken in de gemeenteraad en gesprekken met diverse raadsfracties, wethouders en burgemeester;
 • Presentaties en gesprekken met diverse maatschappelijke organisaties en bij evenementen;
 • Demonstraties en acties tegen Lelystad Airport.

Waarom voeren we actie?

We denderen af op een rampzalige klimaat- en ecologische crisis. Onze consumptiemaatschappij, onze leiders en het bedrijfsleven gaan het alleen maar erger maken. We hebben dus de morele plicht om te rebelleren, ongeacht onze overtuiging, afkomst of politieke kleur, want de wereld heeft NU ACTIE NODIG!!!

Ook in Almere heeft een groepje rebellen elkaar gevonden om samen tot actie over te gaan. We zijn gewone mensen die ernstig bezorgd zijn en niet geloven dat de lieve en procedurele aanpak voldoende zal zijn om onze planeet leefbaar te houden.

Doe je mee? Je bent welkom met ons op te trekken! Neem contact op via Facebook, Twitter, Instagram of e-mail (via Contact). En bekijk de geplande events (onder Evenementen) om ons te ontmoeten en meer te weten te komen.

Bekijk het interview met de Almeerse rebel Eric bij de A12-blokkade in oktober 2022 over zijn motivatie, onze acties en meer.

Lees ook het interview met Dorus van XR Almere in Almere Deze Week.

In liefde en woede,
XR Almere

Een wapperende gele vlag

Rebel Connie schreef een impressie van de klimaatmars van Scientist Rebellion op zondag 7 mei.

Het Damrak in Amsterdam is levendig deze zondag. Het is één van de eerste warme dagen in mei en er zijn veel mensen op de been. Trams rinkelen, duiven koeren, hier en daar klinkt muziek uit een draagbare luidspreker. Samen met twee rebellen van Extinction Rebellion loop ik, een onervaren activist, over de klinkers. We zijn op weg naar een klimaatmars die georganiseerd is door Scientist Rebellion en een groep musici. In mijn tas zit een opgerolde, gele vlag met het logo van XR en 3 stukken pvc-buis om een stok van te maken.

Ik krimp ineen als aan de overkant van de straat geschreeuw klinkt. Ik heb mijn vlag nog niet eens uitgevouwen en nu word ik al uitgejouwd? Hoewel ik naar een doodgewone, legale en aangekondigde demonstratie ga, die de politie in goede banen zal leiden, heb ik blijkbaar het gevoel dat ik op mijn hoede moet zijn. Opgelucht haal ik adem als ik merk dat het gejoel afkomstig is van een groep uitbundige toeristen.

Toch zijn mijn zorgen niet helemaal ongegrond, blijkt als we aankomen op de Dam. Een man met een vlassig baardje, in een spijkerjack en met een grijze pet op, staat druk te discussiëren met de musici en wetenschappers die zich daar hebben verzameld. Hij schreeuwt, maakt grote gebaren en staat veel te dicht op zijn gesprekpartner. Met klimaatactivisten heeft hij niet veel op, zoveel is duidelijk. Pas als de politie hem aanspreekt, druipt hij af. En pas dan voel ik me veilig genoeg om mijn vlag de lucht in te steken.

Na muziek van het orkest en een speech van een deskundige op het gebied van de koolstofkringloop zet de groep zich in beweging om via de Damstraat naar de Nieuwmarkt te wandelen. De wetenschappers in symbolische witte jassen, de musici met hun instrument onder de arm. Types die niet gewend zijn de barricaden op te gaan, net als ik. Onderweg scanderen we leuzen en zingen we protestliederen, maar echt overtuigend klinkt het net niet. Zachtjes doe ik mee, terwijl ik de moedeloosheid voel opkomen.

Op de Nieuwmarkt staan we stil. Weggepropt in een klein hoekje van het plein speelt het orkest opnieuw een prachtig stuk. Ik heb geen idee wie er luistert. Weer is er een spreker, maar wat ze zegt ontgaat me grotendeels. Ze is lang van stof en te genuanceerd, zoals het een wetenschapper betaamt, denk ik knorrig. De lucht betrekt, het wordt benauwd. De politie te fiets dirigeert het verkeer om ons heen en de automobilisten lijken ons niet eens te zien. Ik wapper wat met mijn gele vlag.

Maar als we verder trekken valt me opeens op dat we wel degelijk worden gadegeslagen. Een jonge vrouw met zwart haar en donkere ogen juicht ons toe vanaf een terras. Een jongeman met een keukenschort voor komt zijn restaurant uitgelopen en zwaait lachend en met natte handen naar de voorbijtrekkende stoet. We worden wél gezien, én gehoord.

Bij de derde en laatste stop, aan de voet van wetenschapsmuseum Nemo, spreekt een onderzoeker ons toe. We moeten welzijn boven economische groei stellen, betoogt ze. Alleen zo komen we de klimaatcrisis te boven. En dat is een boodschap die ik wil uitdragen. Hiervoor ben ik vandaag mee. Daarom ben ik rebel geworden. Daartoe gaat die gele vlag omhoog. En terwijl in de verte het onweer dreigend rommelt, heft de muziek voor de laatste keer aan.

Neem contact met ons op!

We komen graag met je in contact. Dat kan via e-mail en sociale media.

Agenda

Introductie-meeting

Maak kennis met XR Almere. Bespreek met ons wat we kunnen doen in onze stad. Sluit je bij ons aan. We geven toelichting, beantwoorden vragen, bespreken onze eisen en actievormen en horen graag ook jouw verhaal.

Stuur een e-mail via xralmere@protonmail.com voor info over geplande introductie-meetings. Je kunt altijd ook de landelijke algemene online introductie volgen via https://development.extinctionrebellion.nl/introductie/.

Extinction Rebellion Almere
Estafette-actie Kappen met Kolen

Nederland moet stoppen met het verbranden van kolen. Daarom blokkeren we kolentransporten via het spoor. In verschillende rondes houden we elke paar weken estafetteblokkades, totdat gemeente Amsterdam, het Havenbedrijf Amsterdam, de Rijksoverheid en bedrijven zoals Tata Steel stoppen met die troep die onze planeet onleefbaar maakt.

Ook Almeerse rebellen doen soms mee. Je bent welkom je bij ons aan te sluiten! Meld je aan via kappenmetkolen.nl.

Extinction Rebellion Almere
Stop fossiele subsidies - Demonstratie op de A12

Op zaterdag 27 mei 2023 demonstreren we in Den Haag weer op de A12 tussen de Tweede Kamer en het Ministerie van Economische Zaken. We eisen dat er een einde komt aan de 30 miljard euro subsidie per jaar aan de fossiele industrie die onze wereld onleefbaar maakt. Er worden nóg meer deelnemers verwacht dan tijdens de vorige demonstratie!

Meer informatie over de actie via a12blokkade.nl.

Blijf op de hoogte via het Telegram kanaal en zorg dat je goed voorbereid meedoet!
Volg dus een actietraining. Bij het overzicht van events vind je de data en plaatsen waar je terecht kan.

Extinction Rebellion Almere

No Upcoming Events for XR Almere

Browse all events
Bekijk alle lokale groepen