XR Amersfoort

Wij zijn een sterk groeiende beweging. We doen graag mee met de landelijke acties van XR-Nederland. Denk bv aan de acties op Schiphol en de A12.
Maar ook lokaal zijn we actief. Dat kan gaan om een actie tegen overbodige consumptie tijdens Black Friday, een protestactie bij de lokale bank die investeert in fossiele industrie, of de maandelijkse luchtalarm actie. We zoeken ook de samenwerking met lokale partijen en groepen om gezamenlijk te laten merken dat we er toe doen.
Duidelijk is dat we jouw energie goed kunnen gebruiken. Dus, ben je nieuwsgierig geworden wat jij zou kunnen betekenen, neem contact met ons op.

Extinction Rebellion Amersfoort

Contact

Telegram chat groepen

We gebruiken Telegram in plaats van What's app i.v.m. privacy. Meld je aan voor het activiteiten kanaal als je wil weten welke lokale acties er zijn. Op het sociale kanaal kun je info delen en chatten met andere rebellen uit regio Amersfoort. N.B. onderstaande links werken alleen op je telefoon.

Gevoerde acties

"Tata Steel"

Hoe lang accepteren we nog dat Tata Steel de grootste vervuiler van ons land is? Tata Steel die niet alleen Wijk aan Zee en omstreken sterk vervuilt, maar ook nog de grootste CO-2 uitstoter is van ons land. Dus toen Greenpeace ons opriep mee te doen met een grote actie op 23 en 24 juni, waren we meteen enthousiast. Het is immers niet te accepteren wat er gebeurt, er moet verandering in komen. Niet pas in 2030 zoals Tata dat wil, maar nu.

Voor een sfeerimpressie https://www.youtube.com/watch?v=cp0JoZMm81o

Extinction Rebellion Amersfoort
"Blokkade A12"

Op 27 mei 2023 namen we met 25 rebellen uit Amersfoort deel aan de blokkade van de A-12. Samen met duizenden andere mensen maakten we duidelijk dat er een einde moet komen aan die miljarden subsidies voor de fossiele industrie. Die idioterie moet nou maar eens een keertje over zijn. Een zeer geslaagde blokkade, het aantal mensen wat zich er voor inzette was hartverwarmend.

Extinction Rebellion Amersfoort
Extinction Rebellion Amersfoort
"RABO-bank, laatste kans"

Op 16 mei 2023 was een flinke vertegenwoordiging van XR-Amersfoort aanwezig op de demonstratie bij het RABO-hoofdkantoor in Utrecht. De demonstratie was georganiseerd door Milieudefensie, Greenpeace en XR-Landbouw. Op de jaarvergadering van de certificaathouders van de RABO-bank heeft een delegatie van de demonstratie duidelijk gemaakt dat het zo niet meer kon. De eis was kort maar duidelijk. "Gaat de RABO-bank in 2030 minstens 45% CO2 reduceren ten opzichte van 2019". Dat vraag je dan aan een multinational die miljarden heeft verdiend aan o.m. de schaalvergroting in de landbouw en alle bijkomende klimaatproblemen op de maatschappij afschuift. Het antwoord was ook duidelijk. Nee, dat zeggen we niet toe. Verdere actie volgt.

Extinction Rebellion Amersfoort
"Tem de Leeuw"

Onder de leuze "Tem de Leeuw" hebben we op 22 april 2023 bij het lokale kantoor van de ING in Amersfoort duidelijk gemaakt dat ze moeten stoppen met de investeringen in fossiel.
De ING presteert het om jaarlijks 5 miljard euro te investeren in de fossiele industrie. Een groot deel hiervan gaat naar de opsporing van nieuwe olie- en gasvelden. Moet stoppen, kan echt niet meer in deze crisissituatie.

Extinction Rebellion Amersfoort
"Beelden in heel Nederland, even blind als onze leiders van nu”

Wetenschappers en bezorgde burgers hebben op 14 april 2023 wederom wereldwijd een groot aantal standbeelden geblinddoekt. Het beeld van Johan van Oldenbarnevelt is o.m. door rebellen van XR-Amersfoort geblinddoekt. In 2023 zijn er al ongeveer 10 weekeinden beelden geblinddoekt in Amersfoort.
De actie maakt deel uit van een wereldwijde actie in meer dan tien landen. Van de Verenigde Staten tot Zwitserland, blinddoeken rebellen iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen.

Extinction Rebellion Amersfoort
Extinction Rebellion Amersfoort
"Klimaatalarm"
Extinction Rebellion Amersfoort
Klimaat Alarm

Iedere eerste maandag van de maand gaat de sirene in Nederland. Op dat moment voeren we actie voor het Centraal Station van Amersfoort. Net als in veel andere plaatsen in Nederland organiseert XR-Amersfoort dan een klimaatalarm. We willen voorbijgangers wakker schudden. Het is 1 minuut voor 12, alarm. Wordt wakker. Kom in actie en neem je verantwoordelijkheid. Nu!

Extinction Rebellion Amersfoort
Amersfoort aan Zee
Extinction Rebellion Amersfoort

No Upcoming Events for XR Amersfoort

Browse all events
Bekijk alle lokale groepen