Guerrilla Fashion
Giftig model
Het businessmodel van fast fashion is gebaseerd op goedkope productie, hoge consumptie en een korte levensduur van elk kledingstuk. Elk jaar worden er 100 miljard kledingstukken geproduceerd, waarvan de helft binnen een jaar wordt weggegooid. De overproductie verergert de klimaatcrisis, verspilt enorme hoeveelheden water en laat giftige chemicaliën en afvalstoffen en microplastics achter in ons milieu. De reeds geproduceerde kleding is genoeg om in de kledingbehoeften van zes generaties te voorzien. Het businessmodel is daarom een giftig model.
Nooit duurzaam
Fast fashion kan nooit ecologisch of sociaal duurzaam zijn. Terwijl er snel gehandeld moet worden om de dodelijke gevolgen van klimaatverandering te verminderen, maken fastfashionketens plannen om de productie uit te breiden. Duurzaamheidsbeleid blijkt bij deze bedrijven neer te komen op holle beloftes voor de verre toekomst, maar de crisis is nu, dus is het tijd voor actie!
gratis kleding
Eind 2023 stapte een klein groepje rebellen in het Haagse stadscentrum naar binnen in de H&M, de Primark en de Zara, om daar tweedehandskleding tussen de verkoopwaar van de winkels te hangen. Aan de kleding hingen labels met “Neem mee!” en “Gratis!“, naast informatie over de verwoestende praktijken van de winkels. Inmiddels vindt de actie navolging door tientallen plaatsen in Nederland en Duitsland. Klanten van de winkels reageren vaak positief – wie wil er nou geen gratis kleren? – en ondertussen groeit het bewustzijn: fast fashion moet stoppen.
SLUIT JE AAN BIJ DE GUERRILLA
Wil je meehelpen een vuist te maken tegen fast fashion? Sluit je dan aan! Deze actie is erg geschikt voor nieuwe rebellen en rebellen die liever niet gearresteerd worden. Zelfs voor mensen die (nog) geen actietraining gedaan hebben zijn er rollen. Guerrilla Fashion is actief door heel Nederland, en breidt uit naar de rest van Europa, dus waar je ook zit: meld je aan!
Voor actuele updates, volg ons op Instagram of onze Telegram broadcast.
Heb je een vraag? Wil je meer informatie? Klik hier om ons een direct bericht te sturen.
onze eisen
Met deze campagne richten we ons op enkele van de meest urgente pijlers die deze destructieve industrie in stand houden.
1. Vertel de waarheid!
De fast fashion-industrie vecht om haar geloofwaardigheid te behouden door zichzelf als duurzamer op de markt te brengen dan ze werkelijk is. We weten dat bedrijven vaak liegen en bedriegen. Er is geen standaard om ze aan te houden.
Wij eisen eerlijkheid en transparantie over de hele productieketen.
2. Stop de overproductie!
Zelfs tweedehandswinkels worden overweldigd door overtollige kleding. Dagelijks worden volle zakken weggegooid, omdat de productie zo hoog is. Uiteindelijk belandt al deze kleding op stortplaatsen en worden zo enorme hoeveelheden natuurlijke bronnen uitgeput.
Wij eisen een einde aan de overproductie van kleding en het voortdurend creëren van nieuwe trends die verkwistende consumptie veroorzaken.
3. Behandel werknemers eerlijk!
Fast fashion is mogelijk dankzij de goedkope inkoopprijzen van producten die over de hele wereld vervoerd worden, omdat het in het buitenland nog steeds mogelijk is om arbeidskrachten in de industrie en detailhandel uit te buiten.
Wij eisen eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en menselijke arbeidsvoorwaarden voor alle arbeiders in zowel de productieketen als de winkel.
4. Promoot duurzame alternatieven!
Veel kledingwinkels zamelen kleding in, onder het voorwendsel dat die dan gerecycled zou worden. Wij hangen met Guerrilla Fashion tweedehandskleding in de rekken, om die weg te geven aan klanten. Onderzoek wijst uit dat de filialen waar wij dat doen, die kleding in de prullenbak gooien.
Wij eisen dat kledingbedrijven actief promotie maken voor het dragen van tweedehandskleding en andere duurzame alternatieven.