Speech: Haal Shell van tafel. Lobby eruit, burgers erin!

13/10/2020

Lees hier de volledige speech terug, die werd voorgelezen door Jelle de Graaf tijdens de actie op 12 oktober bij de Nationale Klimaatdag van het Ministerie van Economische Zaken (EZK). XR protesteerde samen met Code Rood actie tegen de opening van de Klimaatdag door Marjan van Loon, directeur van Shell Nederland.

Zoals je een pyromaan niet vraagt om een brand te blussen vraag je Shell niet om de klimaatcrisis op te lossen.
Shell is één van de grootste vervuilers ter wereld. Ze is met afstand de grootste vervuiler van Nederland. Wereldwijd stoot Shell zelfs meer dan twee keer zoveel uit als ons hele land bij elkaar.
Al in 1986 sloegen de wetenschappers van Shell intern alarm over de klimaatcrisis. Maar naar de buitenwereld houdt Shell een heel ander verhaal. Sinds de jaren 90 is Shell bewust bezig met desinformatiecampagnes om de overheid ervan te weerhouden serieuze maatregelen te nemen om de planeet te beschermen. Shell deed al aan fake news voor fake news was uitgevonden.
Als je Shells groene reclames ziet zou je zelfs bijna denken dat ze de grootste bestrijder is van de klimaatcrisis. Om haar imago op te krikken plant Shell bomen aan met Staatsbosbeheer. In 2018 organiseerde Shell zelfs een festival voor kinderen. De reclame code commissie tikte Shell op de vingers voor de propaganda die ze daar verspreide.
En onze overheid? Tikt die Shell ook op de vingers? Spreekt die haar aan op haar gedrag? Nee!
Het ministerie van Economische Zaken nodigt Shell uit als eregast uit bij de nationale klimaatdag. Het moet niet gekker worden. Minister Wiebes, Shell is geen partner in het bestrijden van de klimaatcrisis. Zij is één van haar belangrijkste veroorzakers.
Om de door dit kabinet ondersteunde klimaatdoelen te halen zou de uitstoot van Shell radicaal naar beneden moeten. In plaats daarvan investeert Shell in nog meer uitstoot.
De komende tien jaar investeert Shell 25 miljard in het oppompen van nieuwe olie en gas. Ze steekt maar een fractie daarvan, vier tot acht procent in duurzame energie.
Shell doet niet aan groen, ze doet alleen aan greenwashing. Shell is een dader, geen partner.
Dus zeggen wij tegen de minister: Haal Shell van tafel! Lobby eruit, burgers erin!
Want zoals je een pyromaan niet vraagt om een brand te blussen vraag je Shell niet om de klimaatcrisis op te lossen.

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR