Journalistiek Appel van Extinction Rebellion

20/10/2019

Amsterdam, 15-10-2019

Beste Journalist (m/v/x),

Dit bericht is voor u.

De afgelopen week zagen we de grootste klimaatopstanden van de afgelopen decennia. Honderden klimaatbewuste burgers zagen in de blokkade van de Stadhouderskade hun laatste redmiddel om de overheid te dwingen tot verregaande klimaatactie. Gewone burgers in ongewone tijden stelden hun persoonlijke vrijheid in de waagschaal voor het algemeen belang. U heeft erover gelezen en misschien verslag gedaan. Dank daarvoor. Onze boodschap vindt steeds meer gehoor bij Nederlanders en alle aandacht die naar de klimaatcrisis gaat is wat ons betreft goed.

De acties van Extinction Rebellion wereldwijd, de Klimaatstakingen, Greta Thunberg en alle anderen die zich inzetten voor het noodzakelijke klimaatbeleid hebben het debat over klimaatverandering vergaand veranderd. Burgers eisen een ambitieuzer klimaatbeleid van hun overheden en steeds meer publieke figuren staan achter geweldloze, directe actie. Jane Fonda, Prinses Esmeralda van België, Ruby Wax en Daisy Lowe lieten zich arresteren. Pink Floyd en Radiohead doneerden een groot bedrag aan Extinction Rebellion. In eigen land deed Tim Fransen mee aan de blokkade en sprak Rutger Bregman zich op de Wereld Draait Door voor de protesten uit. Ook DJ Ruud de Wild riep zijn fans op Extinction Rebellion te steunen.

Tegelijkertijd zien we dat de framing van onze acties soms nogal dubieus is. We zien sommige media spreken van serie-activisten als ze over ons berichten. Vanwege de klankrijm met serie-verkrachters of serie-moordenaars is dit een nogal bezwaarlijke framing voor bezorgde burgers die geen andere manier meer weten om de overheid tot consistent klimaatbeleid te dwingen dan een blokkade. Alsof activisme, zeker nadat petities, demonstraties en rechtszaken gefaald hebben, niet noodzakelijk is en meer aspecten in zich heeft dan het overtreden van de wet.

Over het algemeen wordt ons protest geframed als een strijd tussen XR en de politie. Ons protest is echter niet tegen de politie gericht maar tegen de overheid die te weinig doet om klimaatverandering tegen te gaan. In plaats van enkel te focussen op de kwestie van de openbare orde en het overtreden van de wet vragen wij u te focussen op de passiviteit van onze regering met betrekking tot het aanpakken van de klimaatcrisis en om die regering om commentaar te vragen. Wij kiezen bewust voor een geweldloze actie-strategie die de openbare orde licht verstoord en op die manier het nieuws haalt. Maar dit is slechts een middel om de noodzakelijk dialoog met de politiek te openen. Als onze vreedzame, vrolijke en liefdevolle protestvorm niet de noodzakelijke dialoog op gang brengt, worden wij dan niet gedwongen om andere middelen te onderzoeken? Moeten wij tractoren meebrengen en deuren open beuken, iets in brand steken of tot geweld overgaan voordat wij worden gehoord? Dat heeft niet onze voorkeur. Wij vragen vriendelijk om de noodzakelijke dialoog te faciliteren en onze volksvertegenwoordigers ter verantwoording te roepen.

Wij vragen u nadrukkelijk niet om onze kant te kiezen, daarin bent u natuurlijk vrij.  Nu er na 50 jaar klimaat-apathie eindelijk een burgerbeweging op gang komt die vredig en vrolijk de eigen overheid op haar verantwoordelijkheid probeert te wijzen bent u vrij om de nadruk op de overlast te leggen, de confrontatie met de politie en het overtreden van de wet. U kunt er ook voor kiezen om de overtredingen van de politie niet al te zeer te belichten en de politici in Den Haag buiten schot te laten ondanks dat wij ons expliciet tot hen richten. Maar weet dat het debat aan het kantelen is. Wereldwijd zien steeds meer mensen de nood van radicale klimaatactie. De wetenschap heeft er geen enkele twijfel over: het is (nu) erop of eronder. Kantelt u mee?

Met vriendelijke groet,

Extinction Rebellion

MEE DOEN?

Sluit je aan bij de duizenden mensen die zinvolle actie ondernemen met Extinction Rebellion. Wie je ook bent of hoeveel tijd je ook hebt, er is een plek voor jou binnen onze beweging.

Sluit je aan bij XR